Brașov. De ce se fac tăieri în Poiana Stechil, cine va reabilita traseul turistic și ce se întâmplă cu lemnul exploatat – galerie foto
În zona Poienei Stechil a început o acţiune de exploatare a masei lemnoase, iar traseul turistic a fost distrus, fiind inaccesibil.
Inspectorul Șef al Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare – ITRSV Brașov, Ioan Gavril Criţ, a oferit mytex.ro mai multe detalii despre acţiunea ce are loc în aria protejată Poiana Stechil.
Conform șefului ITRSV, în momentul de faţă în Poiana Stechil are loc o exploatare a arborilor doborâţi și uscaţi, fiind necesară extragerea acestora pentru a nu afecta ulterior ceilalţi arbori din zonă. Totodată, lemnul exploatat este scos la licitaţie, banii fiind folosiţi pentru reîmpădurirea zonei respective.
„Am fost informaţi despre acţiunea din Poiana Stechil. Există o exploatare pe raza Ocolului silvic Kronstadt, administratorul fondului forestier al municipiului Brașov, o exploatare a unor arbori doborâţi și uscaţi, deci sunt tăieri accidentale. E imperios necesară extragerea acelor arbori din zona respectivă, pentru a nu afecta ulterior ceilalţi arbori din jur. Masa lemnoasă extrasă de acolo a fost vândută la licitaţie de către administratorul fondului forestier respectiv, iar firma care a câștigat licitaţia execută exploatarea masei lemnoase”, a menţionat Ioan Gavril Criţ, șeful ITRSV Brașov.
Deși reabilitarea traseului turistic nu se află în atribuţiile Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Brașov (ITRSV), Ioan Gavril Criţ a declarat că obligaţia operatorului economic care execută extragerea masei lemnoase este de a reabilita traseul respectiv.
„Toate drumurile forestiere care sunt pe raza pe care lucrează un operator economic trebuie să fie menţinute într-un mod practicabil. Chiar dacă într-o zi se strică, a doua, a treia zi trebuie să fie reparat de către cel care execută exploatarea. La fel și potecile turistice și alte drumuri care tranzitează zona. E clar și obligatoriu ca în momentul în care e afectat un traseu turistic acesta să fie reparat de cel care l-a stricat. Deși nu intră în competenţele noastre să verificăm dacă au fost protejate traseele turistice, este necesar ca firma respectivă să aducă traseul turistic la starea iniţială”, a declarat în exclusivitate pentru mytex.ro inspectorul șef al ITRSV Brașov, Ioan Gavril Criţ.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.