BRAȘOV. De ce a semnat rectorul Universității „Transilvania” pentru susținerea ministrului „Pamblică”
Rectorul Universității „Transilvania”, prof. univ. dr. ing Vasile Abrudan (foto), este primul pe lista de semnatari ai scrisorii de susținere a noului ministru al Educației, Valentin Popa, scrisoare făcută publică cu două zile înainte de învestirea Guvernului Dăncilă. Nu mai puțin de 45 de rectori (inițial 30), din 75, câți fac parte din Consiliul Național al Rectorilor – (CNR) au semnat scrisoarea în care-și manifestă aprecierea pentru cel ce le-a fost coleg până ieri, fiind propulsat în fruntea Ministerului Educației din funcția de rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Asta în ciuda greșelilor gramaticale pe care noul ministru pare să le comită frecvent, ca și a faptului că Valentin Popa consideră că plagiatul nu reprezintă o mare problemă.
Abrudan a explicat că, deși nu este inițiatorul scrisorii, cum l-au bănuit mulți, a semnat cu toată convingerea pentru susținerea ministrului, dar acest lucru nu reprezintă neapărat punctul de vedere al întregii comunității academice din Brașov. „Sunt primul pe lista aceea de semnături, pentru că am fost trecuți în ordine alfabetică. Ce vină am eu că mă cheamă cu A? Da, am semnat, îmi asum susținerea, eu personal, pentru că îl cunosc de șase ani și știu ce a făcut la Universitatea din Suceava ca rector, dar și la alt nivel, al întregului sistem de învățământ superior, de aceea cred că va fi capabil să conducă ministerul și să facă lucruri deosebite și acolo”, a declarat rectorul Universității Transilvania din Brașov.
El a precizat că inițiatorul scrisorii este președintele CNR, deputatul Sorin Câmpeanu (fost ALDE), care face parte și din Comisia de învățământ din Parlament.
Chestionat în legătură cu greșelile de vorbire ale noului ministru, considerate impardonabile la acest nivel, Abrudan le pune pe seama oboselii, a grabei și a tracului în fața camerelor de luat vederi și a auditoriului. Oricum, el crede că asistăm la o campanie de denigrare a lui Valentin Popa, comandată, dirijată profesional: „Mă așteptam să fie atacat, dar nu chiar atât de repede, chiar înainte de a fi numit. Au fost selectate fragmente din diferite interviuri și discursuri, de-a lungul anilor, și a reieșit că este analfabet! Un om care are 30 de ani de muncă în învățământ nu cunoaște gramatica limbii române? Toți greșim, din cauza oboselii sau pentru că ne grăbim, ne dăm seama imediat, ne corectăm uneori, alteori trecem mai departe. Chiar sâmbătâ am văzut la televizor trei academicieni, scriitori chiar, cărora le-au scăpat niște dezacorduri gramaticale. Iar «pamblică» (poreclă cu care s-a ales noul ministru după ce a apărut într-o înregistrare rostind așa cuvântul «panglică» – nota red.) este un regionalism moldovenesc”.
În schimb, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” (UBB), Ioan Aurel Pop, neagă că ar fi semnat scrisoarea de susţinere a lui Valentin Popa, în care apare şi numele său. În plus, Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei în Cabinetul Cioloş şi rector al Universităţii din Bucureşti, a demisionat din toate funcţiile pe care le are în Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Reacţia vine și ca urmare a faptului că proaspătul ministru al Educaţiei a afirmat că „învăţământul nostru este foarte bun şi este păcat să umbrim aceste valori printr-o scoatere în evidenţă a unor elemente nu atât de importante, cum ar fi plagiatele”.
Rectorul Universității „Transilvania” crede că acest din urmă mesaj al lui Valentin Popa a fost înțeles greșit și a oferit „cheia” în care trebuie citit: „În activitatea noastră ca rectori, nu mai zic la nivel de minister, o mare pondere o au alte probleme decât aceasta a plagiatului, care reprezintă o minoritate. Deși 50% dintre articolele din presă despre învățământul universitar tratează problema plagiatului, de fapt, nici 5% dintre lucrările de licență sau disertații sunt plagiate. Cred că ar trebui să ne concentrăm pe priorităţile celor 99 la sută dintre studenţi care nu plagiază sau colegi de asemenea, care sunt serioşi. Credeți că pe părinții elevilor de școală primară și pe copii îi interesează plagiatull din universități? Avem alte probleme mai mari, mai complexe, care trebuie să ne preocupe, cel puțin eu așa am înțeles mesajului ministrului Valentin Popa. Nu că ar fi de acord sau că ar încuraja plagiatul”.
Citiți și:
Rectorul Universității București demisionează din toate funcțiile asociate cu Ministerul Educației
Cel propus ca ministru al Educației, susținut de 30 de rectori
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.