Expres

BRAȘOV. Cozi la Agheasmă, ca înainte de pandemie

  • Boboteaza (5)_293790.jpg
  • Boboteaza (3)_293791.jpg
  • Boboteaza (4)_293792.jpg
 

Creștinii ortodocși și greco-catolici au sărbătorit ieri praznicul împărătesc al Botezului Domnului, cunoscut în popor ca Boboteaza, ziua în care Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului de Sfântul Proroc Ioan. Credincioșii romano-catolici au sărbătorit Epifania (Revelarea Domnului), doar una dintre simbolisticile evenimentului de acum 2.000 de ani, iar duminică vor celebra Botezul Domnului.

La temperaturi de câteva grade Celsius peste zero, departe de „gerul Bobotezei”, oamenii s-au adunat în jurul bisericilor unde au aprins lumânări, s-au rugat și s-au închinat. Sărbătoarea a adunat în curțile lăcașurilor de cult brașovene mii de credincioși care au luat agheasma pentru sfințirea caselor și păzirea de rele. Lumea s-a strâns în fața lăcașurilor de închinăciune încă de la primele ore ale dimineții, formând cozi pentru a putea lua apa sfințită. Bisericile au fost aproape la fel de pline, iar cozi au fost peste tot și au ținut până după miezul zilei, au mai apărut ăe alocuri și câteva momente de nervozitate, dar ca de obicei brașovenii nu s-au îmbulzit. Mulți au venit din dorința de a participa plini de evlavie la liturghia oficiată în această zi, unul dintre cele mai mari praznice din an, care încheie, după tradiția românească, sărbătorile de înnoire a anului, de fapt, cele de Naștere a Domnului, începute la Crăciun. Pe alții i-a adus puterea tradiției, un soi de superstiție mistică, ce i-a făcut să se înghesuie, convinși că vor lua mai mult har, o dată cu sticla plină de apă sfințită, luată înaintea altora. De data aceasta, cei animați de pietism superstițios, care au venit cu peturi de la 2 litri în sus, îndesate în sacoșe, au fost nevoiți să se mulțumească cu agheasmă mare gata îmbuteliată, în sticluțe de plastic, de 0,5 litri, sigilate (unele, și cu o etichetă specială, care reproduce icoana Botezului Domnului, imaginea bisericii și are înscris ce anume reprezintă). Fiecare a plătit cât a dorit sau deloc. În mare parte, ceremoniile religioase prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului s-au desfăşurat, ca și anul trecut, ţinând cont de regulile sanitare care au fost impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Astfel, pentru a fi evitată aglomeraţia, nu au mai existat vase mari cu apă, ca în anii precedenţi. Însă cozile nu au fost disciplinate peste tot.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button