Expres

BRAȘOV. Cozi „disciplinate” pentru Agheasmă Mare

  • IMG_1328_261937.JPG
  • IMG_1339_261938.JPG
  • IMG_4864_261940.JPG
  • IMG_4865_261941.JPG
  • IMG_4867_261942.JPG
  • IMG_1351_261939.JPG
 

Cozi nu prea mari şi destul de disciplinate, sticluţe de agheasmă, îmbuteliată, sigilată şi etichetată, dar şi apă sfinţită luată cu bidoanele de 5 litri. Aşa a arătat la Braşov, şi în acest an, praznicul Botezului Domnului, Boboteaza.

Creştinii din Bisericile Apostolice au sărbătorit duminică praznicul împărătesc al Botezului Domnului, cunoscut în popor ca Boboteaza, ziua în care Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului de Sfântul Proroc Ioan.
La temperaturi de câteva grade Celsius sub zero, aproape de „Gerul Bobotezei”, pe ninsoare, oamenii s-au adunat în jurul bisericilor unde au aprins lumânări, s-au rugat şi s-au închinat. Sărbătoarea a adunat în curţile lăcaşurilor de cult braşovene mii de credincioşi care au luat agheasma pentru sfinţirea caselor şi păzirea de rele. Lumea s-a strâns în faţa lăcaşurilor de închinăciune încă de la primele ore ale dimineţii, formând cozi pentru a putea lua apa sfinţită. Unii însă nu au participat la Sf. Liturghie, ci au venit doar după slujba de sfințire a apei, drept care cozile au fost peste tot şi au ţinut până după miezul zilei, au mai apărut ici-colo şi câteva momente de nervozitate, dar ca de obicei braşovenii nu s-au îmbulzit. La o biserică, la un moment dat, un bărbat vocifera nerăbdator, dar oamenii din consiliul parohial i-au explicat că nu pot să-i dea apă chioară: „Când se vor goli bidoanele, umplem din nou şi vine părintele să sfinţească, nu vă dăm apă de la robinet”. Oamenii au primit şi busuioc din mănunchiurile folosite de preoţi pentru stropire, fiind sfătuiţi să nu le pună în sticluţele cu agheasmă, fiindcă există riscul să se strice.
De altfel, pe unii i-a adus puterea tradiţiei, un soi de superstiţie mistică, ce i-a făcut să se înghesuie, convinşi că vor lua mai mult har, o dată cu sticla plină de apă sfinţită, umplută înaintea altora. Imaginea cea mai elocventă de pietism superstiţios au oferit-o cei care au venit cu peturi de la 2 litri în sus, îndesând în sacoşe câteva recipiente pline ochi. Cei care au ajuns devreme au putut lua Agheasmă Mare gata îmbuteliată, în sticluţe de plastic, de 0,5 litri, sigilate şi cu o etichetă specială, care reproduce icoana Botezului Domnului, imaginea bisericii şi are înscris ce anume reprezintă. Fiecare a plătit cât a vrut sau deloc, donațiile fiind benevole.

La Făgăraș a fost sfințit lacul Cetății

Slujba de Bobotează de la lacul Cetății Făgăraș a adunat astăzi în jur de 800 de făgărășeni, potrivit Făgărașul Tău. Cu toții au venit să se roage, iar la sfârșit să ia apă sfințită din cele opt butoaie pregătite în acest sens. Slujba a început la ora 12.00 și a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopii Protopopiatelor 1 și 2 din Făgăraș, pr. Ion Tărcuță și pr. Marius Corlean.

Citiți și:

Botezul Domnului, praznic împărătesc, de același rang ca Paştele şi Crăciunul

Datini pentru spor și sănătate, la Bobotează

Sărbătoarea Bobotezei începe din ajun, chiar dacă e post aspru

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button