Expres

BRAȘOV. Copilul bolnav de cancer va putea fi operat în Italia, datorită intervenției Avocatului Poporului

 

Ministerul Sănătății a aprobat, în urma demersurilor Avocatului Poporului, alocarea a peste 60.000 de euro pentru efectuarea, în Italia, a unui autotransplant de celule stem pentru un copil bolnav de cancer, din municipiul Brașov. 

Potrivit Avocatului Poporului (AP), Comisia Ministerului Sănătății care aprobă solicitările de trimitere a bolnavilor la tratament medical în străinătate s-a întrunit în regim de urgență, în această lună, în urma demersurilor Avocatului Poporului, și a aprobat finanțarea sumei de 60.458 Euro plus 4% comisioane bancare pentru prelevare și autotransplant de celule stem și chimioterapie la Fondazione Policlinico Universitario A. Gemelli, Universita del sacro Cuore, Roma, Italia, pentru un copil în vârstă de 5 ani, bolnav de cancer.

Inițial, autoritățile române au refuzat să semneze autorizația pentru acest transplant, iar copilul era obligat să revină în țară, deși medicii italieni au fost fermi și au spus că micul pacient nu va supraviețui călătoriei.

Prin Biroul Teritorial Brașov, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în urma apariției cazului în presă, și a întreprins demersuri către Ministerul Sănătății.

Experții instituției brașovene au aflat, la începutul lunii august, de cazul acestui copil, mai precis că reprezentanții Ministerului Sănătății au refuzat demersul medical, vital, răspunzând sec la adresele părinților: „transplantul se face și la noi în țară!”. Or, medicii italieni le-au spus părinților că fiul lor nu va supraviețui zborului în țară și că ar avea nevoie urgent de operație”.

Claudia Bularca, purtător de cuvânt la DSP Braşov, a declarat atunci că, în răspunsul comisiei care a analizat dosarul minorului, „se specifică faptul că recoltarea de celule stem se face la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti şi la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara. Motiv pentru care nu se justifică autotransplantul în străinătate”, după cum a citat reprezentanta AP în teritoriu, Cornelia Cor.  

Ca urmare, au fost demarate acțiuni prin care să fie verificate organizarea şi funcţionarea instituţiei, cu suspiciunea că acestui copil din Brașov i-a fost încălcat dreptul la ocrotirea sănătăţii.

„Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat într-o cauză care vizează chiar un caz din România că dreptul Uniunii impune două condiții a căror îndeplinire face obligatorie eliberarea autorizației prealabile de rambursare a cheltuielilor medicale. Mai întâi, tratamentul despre care este vorba trebuie să se numere printre prestațiile prevăzute de legislația statului membru pe teritoriul căruia are reședința asiguratul social. Apoi, tratamentul de care asiguratul social intenționează să beneficieze în străinătate trebuie să nu poată, ținând seama de starea sa actuală de sănătate și de evoluția probabilă a bolii sale, să îi fie acordat în intervalul de timp necesar în mod normal pentru a obține tratamentul dorit în statul membru de reședință”, a precizat Cor.

În baza acestor argumente și a câtorva articole din Constituţia României, Cornelia Cor a solicitat Ministerului Sănătății analizarea cazului și luarea măsurilor care se impun. În răspunsul său, ministerul a comunicat: „În prezent, pacientul David S., din municipiul Brașov, în vârstă de 5 ani, se află internat la Fondazione Policlinico Universitario A. Gemelli, Universita del sacro Cuore, Roma, Italia, unde conform documentelor transmise de către medicul curant al acestuia, din cauza persistenței bolii la nivel abdominal și al agresivității tumorii, cu risc ridicat de progresie a bolii, a fost indispensabilă menținerea intensității dozei de chimioterapie urmând a se efectua transplantul autolog de celule stem, pentru care s-a solicitat aprobarea Ministerului Sănătății. Această procedură nu poate fi decontată în baza Formularului S2 deoarece nu face parte din lista serviciilor medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, finanțarea efectuându-se din bugetul alocat Programului național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană, derulat de către Ministerul Sănătății, iar transplantul poate fi efectuat în patru centre de profil din țară. Conform prevederilor Ordinului Ministrului Sănătății nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, cu modificările și completările ulterioare, pot beneficia de tratament medical în străinătate bolnavii ale căror afecțiuni nu pot fi tratate în țară, transplantul de celule stem neîncadrându-se în aceste afecțiuni, acesta fiind motivul pentru care Comisia teritorială de specialitate hematologie Târgu Mureș a refuzat completarea Procesului – verbal medical pentru trimiterea la tratament medical în străinătate, care este necesar dosarului”. 

Dar, la insistențele expertului din Brașov, ministerul a găsit, totuși, o soluție legală de a-l ajuta pe micuț: „Având în vedere particularitățile acestui caz, s-a solicitat și punctul de vedere al Comisie de specialitate pediatrică a Ministerului Sănătății, iar după evaluarea dosarului pacientului și a documentelor medicale recente transmise de către clinica din Italia, comisia de specialitate a completat procesul verbal medical. În data de 9 octombrie 2017, Comisia Ministerului Sănătății care aprobă solicitările de trimitere a bolnavilor la tratament medical în străinătate s-a întrunit în regim de urgență și în urma analizării documentelor existente în dosarul pacientului a fost aprobată finanțarea sumei pentru prelevare și autotransplant de celule stem și chimioterapie în Italia, conform ofertei de cost transmisă de către clinică”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button