Expres

BRAŞOV. Control în Piaţa Dacia!!! OPC a găsit brânzeturi ţinute la temperatură dublă faţă de cea legală

  • unnamed (4)_191925.jpg
  • unnamed (1)_191921.jpg
  • unnamed (3)_191923.jpg
 
Brânzeturi ţinute în vitrinele frigorifice la temperaturi duble faţă de cea maximă impusă de normele în vigoare (de 8 grade Celsius) au fost găsite de comisarii Protecţiei Consumatorilor Braşov, astăzi, în Piaţa Dacia.
 
Comisarii au început controlul puţin după orele 11.00, iar neregulile n-au întârziat să apară, deşi administratorii Pieţei „Dacia” şi Primăria au adus îmbunătăţiri semnificative spaţiului de comercializare a brânzeturilor, ca urmare a altor controale efectuate acolo. Astfel, astăzi, la unii comercianţi s-au descoperit produse ţinute şi la 16,4 grade Celsius, în condiţiile în care temperatura maximă nu ar trebui să depăşească 8 grade Celsius. Produsele păstrate necorespunzător au fost retrase de la comercializare de către comisari, iar vânzătorii (unii dintre ei chiar producători) riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Totodată, autorităţile de control verifică actele acestora, iar dacă se descoperă nereguli majore, există posibilitatea suspendării activităţii.
„Administraţia Pieţei şi Primăria au adus îmbunăţăţiri şi în momentul de faţă lucrurile se pot desfăşura corect, dar pentru asta trebuie ca toţi comercianţii de aici să respecte normele şi regulile. Chiar dacă vedem că s-au adus aceste vitrine frigorifice, ele trebuie să fie folosite în condiţiile menţionate de producător: să aibă o încărcătură optimă, adică să nu fie suprasolicitate, pentru că atunci nu vor mai putea să răcească la temperatura corectă, uşile să fie ţinute închise…”, ne-a declarat şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Braşov, Sorin Susanu.
În apărarea sa şi a colegilor săi, un producător a încercat să-i explice că unele sortimente de brânză au nevoie de temperaturi de aproximativ 16 grade, în procesul de producere, dar sursa citată i-a explicat acestuia că pe comisari îi interesează modul în care produsele sunt transportate, depozitate şi expuse spre vânzare, nu în care sunt realizate şi că n-ar trebui să fie aduse în magazin alimente care nu au procesul de producţie terminat. 
„Brânzeturile trebuie transportate, depozitate şi expuse către vânzare la maxim 8 grade Celsius. Noi nu discutăm despre actul de producere, despre tot procesul tehnologic, ci despre depozitare şi comercializare, unde normele sunt clare. Fiecare încearcă să-şi găsească scuze, dar este în pericol sănătatea consumatorilor”, a subliniat şeful CRPC Braşov. 
În continuare, comisarii verifică documentele comercianţilor verificaţi astăzi, urmând să se stabilească măsurile care se impun (avertismente, amenzi sau chiar suspendarea activităţii).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button