Expres

BRAŞOV. Controale drastice în şi pe lângă ferme, precum şi în trafic, pentru prevenirea PPA în judeţ! Până acum NU A EXISTAT nici un caz de îmbolnăvire

 

Informaţia apărută pe unele site-uri de ştiri potrivit căreia în judeţul Braşov s-ar fi descoperit mistreţi cu Pestă Porcină Africană (PPA) a fost dezminţită, astăzi, de şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, dr. Dorin Enache.

Directorul DSVSA Braşov a explicat că judeţul Braşov este inclus pe hartă în zona „albastră”, denumită şi zona „tampon”, care reprezintă judeţele aflate între zonele de risc şi cele libere de boală. „În aceste judeţe nu evoluează focare de PPA, nici la porcii domestici, nici la mistreţi şi nu sunt impuse restricţii privind mişcarea porcilor, a cărnii, a produselor şi subproduselor provenite de la aceştia”, a detaliat dr. Dorin Enache.

Cu roşu sunt marcate judetele unde PPA evoluează în exploataţiile de porcine domestice şi/sau la populaţiile de mistreţi, dar şi judeţele limitrofe acestora în care nu evoluează focare de PPA, însă sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.

Controale în trafic

Pentru a preveni apariţia unor focare de PPA în judeţ, autorităţile au luat mai multe măsuri, printre care intensificarea controalelor în trafic efectuate de inspectorii DSVSA Braşov alături de poliţişti. „S-au intensificat controalele în trafic cu Poliţia Judeţeană legat de maşinile care transportă animale şi alimente, pentru a combate transporturile ilicite”, ne-a declarat dr. Dorin Enache. Potrivit acestuia, nu au fost identificate transporturi provenind din zone cu interdicţii, dar au fost aplicate numeroase sancţiuni pentru nereguli precum neîndeplinirea condiţiilor de transport animale, lipsa autorizaţiei sanitare veterinare, deficienţe la capitolul „dezinfectare”, lipsă documente care să permită tranportul etc..

Numărul mistreţilor va fi redus la 0,5 pe hectar  

În judeţul Braşov sunt 10 ferme comerciale, dintre care şapte populate – numărul total al porcilor ajungând la 60.000. Alte 6.000 de exemplare (cu aproximaţie) sunt crescute în gospodării, conform reprezentantului DSVSA. Acestora li se adaugă porcii mistreţi – cei mai periculoşi în răspândirea PPA. Dată fiind ameninţarea reprezentată de aceştia din urmă, Ministerul Mediului a dispus să se diminueze efectivele la 0,5 mistreţi pe hectar (în fapt, un exemplar la două hectare), măsură care se va lua şi la nivelul judeţului Braşov, după cum ne-a explicat sursa citată.

Controale la stâne

Angajaţii DSVSA Braşov au intensificat şi acţiunile de verificare a condiţiilor de bio-securitate din ferme. De asemenea, prin Ordin de Prefect, DSVSA Braşov, alături de alte instituţii (Jandarmerie, Garda de Mediu, Direcţia Agricolă), a făcut verificări la stânele din apropierea fermelor, ştiindu-se că şi acolo mai sunt crescuţi porci. „Au fost cazuri în care au fost găsiţi porci şi s-a luat măsura relocării în gospodăriile populaţiei, de unde proveneau”, a precizat dr. Dorin Enache.

Pentru că şi ei joacă un rol important în combaterea epidemiei, proprietarii de animale sunt rugaţi să anunţe imediat medicul veterinar în caz de sacrificare, îmbolnăvire sau moarte a unui porc din gospodărie, să-şi schimbe hainele şi încălţămintea înainte de a intra în adăposturile animalelor, să nu hrănească porcii cu resturi alimentare şi să nu-i lase liberi, în afara adăposturilor. Este interzisă creşterea porcilor în zone unde pot intra în contact cu porcii mistreţi.

Printre țările în care mai există focare de PPA se mai numără Polonia, Lituania, Estonia. Amintim că Pesta Porcină Africană nu se transmite la om.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button