BRAȘOV. Conflictul pentru Aeroport ajunge la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean de joi s-a aflat, printre punctele suplimentare, un proiect de hotărâre privind achiziţionarea serviciilor de asistenţă juridică şi reprezentare a Judeţului Braşov în dosarul 38/2021 aflat pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.
SC Construcţii SA din Sibiu, firma care – la doi ani de la semnarea contractului cu Consiliul Județean Brașov pentru nouă (rămase opt) „obiecte” din incinta viitorului Aeroport de la Ghimbav, realizase doar 11% din ceea ce trebuia (foto din 14 aprilie 2021) – a recurs la arbitraj comercial, după ce CJ a reziliat contractul (detalii: Update BRAȘOV. Construcții SA a realizat 11,39% din lucrări pe șantierul Aeroportului, le-a lăsat să se degradeze și i-a „sabotat” pe ceilalți antreprenori (GALERIE FOTO) și BRAȘOV. Lucrări mult întârziate pe șantierul Aeroportului. Antreprenorul sibian greu s-a dat dus).
Cererea de arbitrare a fost transmisă Consiliului Judeţean în 19 mai, dată de la care administraţia judeţeană braşoveană are la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi formula apărarea. CJ a decis să apeleze la o casă de avocatură pentru că această cauză este deosebit de complexă, iar la nivelul instituției brașovene nu au mai fost înregistrate litigii a căror soluţionare să fie în competenţa tribunalelor arbitrale. Printre altele, este necesară și formularea unei cereri reconvențiinale, având în vedere faptul că urmează a fi finalizată procedura de atribuire a lucrărilor nefinalizate de Construcții SA Sibiu.
Societatea Civilă de Avocaţi „Schiau, Prescure, Teodorescu, Crişan” a fost aleasă pentru a reprezenta CJ, valoarea serviciilor juridice fiind de 99.500 de lei, fără TVA.
CJ va cere despăgubiri de peste 10 milioane de lei
În timpul ședinței de plen, preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că şi instituția pe care o conduce va deschide acţiuni în instanţă împotriva firmei sibiene. „Vom solicita despăgubiri de aproximativ 10,3 milioane de lei de la Construcţii SA Sibiu. De asemenea, este blocată garanţia de bună execuţie, iar ultima factură a fost achitată numai după recepţionarea lucrărilor”, a explicat Veștea.
Ultima factură emisă de constructor era în valoare de 4,4 milioane lei, însă dirigintele de şantier a stabilit că lucrările nu depăşesc valoarea de 400.000 lei, astfel că CJ doar atât a achitat.
Contractul cu SC Construcţii SA Sibiu, cu o valoare de 34,026 milioane de lei, a fost semnat în luna ianuarie a anului 2019 şi a fost reziliat în 23 octombrie 2020, dar firma a părăsit șantierul în ianuarie 2021. Prin contract, perioada de proiectare a fost stabilită la 3 luni, iar cea de execuţie a lucrărilor la 8 luni. În schimb, după doi ani de prezenţă pe şantier, constructorul a ajuns la un grad de execuţie de 11,39%. Această situaţie afectează întreg proiectul Aeroportului Braşov, pentru că nu se poate face nici recepţia aerogării şi a balizajului (realizate de alți antreprenori), lipsind clădirea energetică (inclusă pe lista de lucrări a Construcţii SA Sibiu).
De cealaltă parte, directorul firmei Construcţii SA Sibiu, Adrian Homan, declara, într-un interviu din aprilie 2021, că firma pe care o conduce şi-a îndeplinit obligaţiile, iar probleme apărute în derularea lucrărilor nu-i pot fi imputate constructorului (detalii: Update. Firma sibiană contraatacă: „Proiectul Aeroportului Brașov este paralizat total”; „o poveste pentru campania electorală”).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.