Expres

BRAȘOV. Comemorare „Colectiv”, la un an de la tragedie

  • 2_224392.JPG
  • 3_224393.JPG
  • 4_224394.JPG
  • 5_224395.JPG
  • 6_224396.JPG
  • 7_224397.JPG
  • 8_224398.JPG
  • 9_224399.JPG
  • IMG_3869_224400.JPG
 

Citiți și:

Update. BRAȘOVENII au comemorat victimele din „Colectiv” (galerie foto și video)

Astăzi este („se împlinește” nu pare a fi un termen potrivit) un an de la cea mai mare tragedie din România, după 1989. Ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 30 octombrie 2016 în Clubul Colectiv a provocat durere. A zdruncinat adevărurile unora, minciunile altora. A dus la o nevoie acută de schimbare. A venit, după o stare generală de confuzie, nevoia de a şti adevărul şi de a-i responsabiliza pe cei vinovaţi, nu doar de Colectiv. Românii şi-au strigat durerea, teama, revolta. Au ieşit în stradă să protesteze, au iniţiat campanii de ajutorare. S-a spus că, după Colectiv, nimic nu va mai fi la fel. S-au făcut, pentru o bună bucată de timp, comemorări zilnice, s-au schimbat sau înăsprit legi (deși problema majoră este legată de nerespectarea legilor, nu de lacuna ori permisivitatea legislativă).
Și la Brașov se crease un spațiu de comemorare în Piața Sfatului, la fântână, cu fotografii, bannere, lumânări ce se aprindeau în fiecare seară. A rezistat intemperiilor, dar încet-încet s-a lăsat uitarea, mai ales că au venit sărbătorile, cu o isterie generală, odată cu dilema cadoului perfect, cearta pe locurile de parcare, aglomeraţia de la casele de marcat și cântări până la saturație. „Altarul” pentru „Colectiv” cu tot cu bannerul „Nu vom uita niciodată” a fost mutat pe gărdulețul din jurul bradului, într-un colț scriind discret „Comemorare în fiecare seară la ora 18.30”. Mai ales că la Brașov apăruse altă tragedie: accidentul de muncă de la Vel Pitar, explozie în urma căreia trei oameni au murit. Dar nimic nu s-a mai întâmplat, afișul a dispărut odată cu bradul și totul a revenit la „normal”.

Trei brașoveni printre victime

Astăzi, însă, pentru un moment măcar tragedia din „Colectiv” va fi comemorată și la Brașov, în Piața Sfatului. Inițiatorul este Dorin Boșneagă, un tânăr brașovean plecat în Germania: „Mă bucur că de la distanță de Brașov, pot fi alături de «Colectiv». Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, ne-a spus Dorin.
Comemorarea este necesară cu atât mai mult cu cât trei brașoveni au fost prinși în „Clubul morții”, doi dintre ei pierzându-și viața. Alexandra Rădulescu, căreia prietenii îi spuneau Sandy, avea 26 de ani, era din Braşov şi lucra ca barmaniţă în clubul Colectiv din Bucureşti. Aceasta era la muncă în seara în care a izbucnit incendiul şi a fost grav rănită. Ea a fost internată în stare gravă la Spitalul Floreasca din Capitală, având complicaţii mari la plămâni.
Liviu Zaharescu era originar din Braşov şi absolvise Facultatea de Marketing a Academiei de Studii Economice Bucureşti. Lucra, din 2010, ca fotograf de concerte pentru publicaţia online Let’s Rock România. Tânărul fusese internat la Spitalul de Arşi în 30 octombrie, în stare critică, având arsuri pe o mare suprafaţă din corp şi pe căile respiratorii.
Andrada Mihăilescu, o braşoveancă în vârstă de 23 de ani, a terminat Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă” Braşov, urmând apoi cursuri la Universitatea de fotografie din Westminster în Anglia. Locuia în Bucureşti, unde lucra ca fotograf la InternetCorp şi la două reviste. Andrada a avut răni grave și este în continuare în recuperare.
„Să nu uităm ce s-a întâmplat! Să nu uităm prin ce am trecut! Nu vrem ca așa ceva să se repete. Haideți să arătăm lumii că nu am uitat, să ne adunăm în Piața Sfatului ( lângă fântâna arteziană), 30 octombrie, ora 18:00, pentru un moment de reculegere. Vino să aprindem o lumânare în memoria victimelor din clubul Colectiv”, este îndemnul ui Dorin Boșneagă, inițiatorul evenimentului „In memoriam Colectiv! Să nu uităm!”.

(Pozele sunt de arhivă, din noiembrie-decembrie 2015).

Citiți și:

Crucea Roşie a strâns din donații 1,9 milioane de euro pentru victimele din „Colectiv”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button