BRAȘOV. Comandamentul de Sărbători pentru sănătatea populației a dat 40 de amenzi
Comandamentul de Sărbători pentru sănătatea populației a aplicat amenzi însumând 82.600 de lei, în perioada sărbătorilor de iarnă, conform unui bilanţ prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural de către Dorin Enache, directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov. În fapt, a fost vorba despre raportul privind activitatea Comandamentului Judeţean pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei în perioada Sărbătorilor de Iarnă, constitut prin ordin al prefectului Ciprian Băncilă, structură din care au făcut parte Dorin Enache, Lavinia Buvnariu, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, şi Iobb Dorin Kelemen, comisar-şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Comandamentul a monitorizat, prin controalele efectuate de cele şase comisii mixte de pe teritoriul judeţului, 277 unităţi: 19 supermarketuri/hipermarketuri; 76 magazine alimentare mixte; 89 unităţi de alimentaţie publică, târguri, tonete; cinci depozite alimentare; 22 carmangerii/măcelarii, unităţi de procesare carne; 27 laboratoare cofetărie patiserie, brutării, 10 pieţe agroalimentare (cu producători şi comercianţi brânzeturi, automat lapte, comercianţi de legume, fructe), 29 de hoteluri şi pensiuni.
Potrivit directorului DSVSA Braşov, au fost aplicate 40 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 82.600 lei; 106 de avertismente pentru încălcări minore ale legislaţiei şi impunere de plan măsuri pentru remedierea imediată a deficienţelor; au fost reţinute oficial şi dirijate către distrugere şi neutralizare în condiţiile legale 735 kg produse alimentare de origine animală şi nonanimală, în valoare totală de 8.855,2 lei ; iar pentru o unitate de desfacere a produselor alimentare tip supermarket, s-a dispus ordonanţă de suspendare de activitate, până la remedierea tuturor deficienţelor constatate.
Sancţiunile au fost aplicate pentru încălcarea normelor generale de igienă privind expunerea, depozitarea, păstrarea şi comercializarea de produse alimentare neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare; lipsa certificatelor de conformitate pentru unele produse alimentare şi nerespectarea normelor privind trasabilitatea produselor alimentare; nerespectarea normelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare şi valorificare a produselor alimentare; nerespectarea program autocontrol probe , materii prime, produse finite, apă potabilă; teste de sanitaţie şi lipsa buletinelor de analiză la produsele comercializate; produse cu valabilitate depăşită; unităţi care desfăşoară şi alte activităţi care nu sunt menţionate în documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; neafişare denumire unitate, orar de funcţionare, autorizaţii; lipsă proceduri pentru produsele neconforme şi/sau nedestinate consumului uman; lipsă fişă aptitudini şi curs igienă şi fără carnete de sănătate; nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţă alimentelor privind condiţiile de depozitare a materiilor prime, semifabricatelor şi a produselor finite; funcţionarea cu documente de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţă alimentelor neadecvate activităţii desfăşurate; lipsa termometrelor din spaţiile de frig şi a termogramelor; lipsa planului de recoltare probe de alimente în autocontrol, nerespectarea vecinătăţilor în spaţiile de depozitare; proceduri de lucru, proceduri de igienă şi program HACCP neimplementate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.