BRAȘOV. Clasamentul mitei în spitale. Sunt și unități cu zero cereri de șpagă
Șpaga în spitale reprezintă una dintre principalele nereguli semnalate în ultimele decenii de către beneficiarii serviciilor medicale. Anti-Bribery Synergy a publicat prima sinteză a unui indicator utilizat în vederea monitorizării performanțelor operaționale în domeniul prevenirii și combaterii mitei în spitalele din România
Sinteza are în vedere date colectate prin răspunsul afirmativ la întrebarea nr. 9 „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?” din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătății pentru fiecare luna calendaristică în intervalul ianuarie 2019 – iulie 2019.
Raportul a fost realizat prin tehnici de regrupare și centralizare a datelor obținute prin intermediul mecanismului de feedback, realizându–se în urma prelucrării noi informații agregate și sintetizate.
Mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din România și este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau web ce cuprinde un set de 10 întrebări:
Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?
Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
Pe locul 1 în top se află Spitalul de Urgență București, unde au fost primite 153 de răspunsuri afirmative, urmat de Spitalul Județean din Brăila, cu 147 de răspunsuri, și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan, din București. Top 10 este completat de mai multe spitale din Capitală, dar și de Spitalul Județean de Urgență Ploiești și de Spitalul Județean Argeș.
Județeanul nostru, pe locul 33 național
În ceea ce privește unitățile sanitare cu paturi din județul nostru, clasamentul arată astfel: Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) – 26 de răspunsuri afirmative, Spitalul Clinic de Copii – 15, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecoogie – 11, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 7, Spitalul Municipal Făgăraș – 2, iar Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Municipal Săcele și Spitalul Orășenesc Zărnești, câte un răspuns afirmativ.
Trei spitale au zero solicitări de mită: Spitalul Municipal Codlea, Spitalul CFR și Spitalul Orășenesc Rupea.
Cel aflat în top, SCJU Brașov, ar fi pe locul 33 în topul național, dacă luăm în considerare că sunt unități cu număr egal de solicitări de șpagă, altfel, ar fi pe 50.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov cuprinde pavilionul central de pe Calea București, unde se află și UPU, staționarul Astra, tot de pe Calea București, staționarul Mârzescu și staționarul Tractorul.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.