Expres

BRAŞOV. Circa 230 de profesori titularizabili pe 153 de catedre, doar 83 ocupate

 

Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov a finalizat repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată (titularizare) în învăţământ, iar cifrele arată astfel: peste 220 de candidaţi titularizabili (care au obţinut minim 7 la concurs), pe cele 153 de catedre/posturi vacante (şi viabile cel puţin patru ani), însă doar 83 titularizaţi.

Potrivit inspectorului de resurse umane al IŞJ Braşov, prof. Dana Aron, pentru Titularizarea 2015 (concursul de ocupare a posturilor şi catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar), la Braşov au fost înscrişi 774 de candidaţi, dintre care 755 la proba scrisă, ceilalţi fiind cei care au mai susţinut concursul în ultimii ani, au luat notă peste 5 (deci pot suplini calificat) şi au decis să-şi valorifice această notă în competiţia cu ceilalţi candidaţi la un post în învăţământ. Pentru că nu au avut dosarele complete, 70 nu au fost acceptaţi să susţină proba scrisă, 66 au absentat, iar 53 s-au retras după ce au primit subiectele.
În final, au participat la proba scrisă 567 de candidaţi, doi profesori de educaţie fizică şi sport având lucrările anulate în centrele de examen, din cauza nerespectării metodologiei, iar 229 au reuşit să obţină înainte de contestații media 7.00, medie necesară, dar nu şi suficientă ocupării unei catedre/post titularizabil în judeţul Braşov. În total, circa 40% dintre candidaţi au luat note peste 7.00. Alţi 212 pot preda la clasă timp de un an. Cifrele au rămas provizorii, ministerul netrimiţând o situaţie centralizată după rezolvarea contestaţiilor.

Circa 700 de posturi vacante

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7  atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Potrivit portalului Ministerului Educaţiei, pentru anul şcolar 2015-2016, în unitățile de învățământ și cluburile elevilor din Braşov sunt disponibile aproape 700 de posturi/catedre, care sunt norme întregi (minimum 18 ore de predare pe săptămână), la care se adaugă aproape 583 de fracții de normă (de la 2 la 17 ore pe săptămână), care pot fi combinate pentru a asigura alte câteva sute de catedre. Dintre cele întregi, doar 153 sunt titularizabile, cei care le obțin prin concurs putând fi angajați pe perioadă nedeterminată.
538 dintre catedre sunt cu angajare pe perioadă determinată, respectiv posturile au o viabilitate mai mică de patru ani, fiind pentru suplinitori calificați: cei care au trecut concurusl sunt angajaţi pe perioadă determinată, de un an şcolar (1 septembrie 2015-31 august 2016). De altfel, sunt discipline pentru care nu există posturi titularizabile, cei care obțin peste 5 – chiar dacă ar fi luat nota 10, putând fi angajați doar ca suplinitori calificaţi.

39 de titularizabili pe cinci catedre

Este cazul candidatelor pentru posturile de educatoare la grădiniţe în limba română. 121 au participat la concurs, 49 luând note peste 7.00, deşi sunt 27 de posturi vacante şi viabile. Celelalte 22 primesc postul pentru un an, asemenea celor 36 obţinând note care le-ar permite să facă suplinire calificată.
Bătălie mare a fost şi pentru posturile de învăţători/institutori cu predare în limba română. Dintre cei 81 de candidaţi care au participat la proba scrisă, 34 se puteau  titulariza, fiind 56 de posturi vacante, însă dacă le convine unde sunt acestea, la mare distanţă de Braşov, iar alte 34 pot suplini calificat. Mulţi candidaţi au fost şi la Limba şi literatura engleză – 39. 20 dintre ei se pot titulariza, dar sunt doar cinci catedre, aşa că vor suplini, alături de alţi 12 colegi care au luat note între 5 şi 7.
Concurenţă acerbă a fost şi pentru Limba şi literatura română, unde pentru cele cinci posturi titularizabile la concurs s-au prezentat 56 de candidaţi, 39 dintre aceştia reuşind să obţină medii peste 7.00.
Mulţi aspiranţi la o catedră au fost şi la disciplina Matematică – 36, dintre care 23 se pot titulariza, însă sunt doar trei catedre, iar 11 pot suplini. La Matematică este şi singurul candidat de la titularizare care a reuşit să obţină nota 10 – Virginia Violeta Buzatu. Pentru Educaţie fizică şi sport, au concurat 26 (unul pentru antrenori), dintre care doar şase se pot titulariza, iar 10 pot preda ca suplinitori.

Repartizarea suplinitorilor, peste o lună

La polul opus sunt posturi pentru care nu au fost deloc sau suficienţi candidaţi: învăţători şi educatori în limba germană sau maghiară, profesori de limba germană modernă etc. Fie nu s-au prezentat la concurs, fie la împărţirea catedrelor. Nici astăzi, când au fost aşteptaţi candidaţii înscrişi în mai multe judeţe, situaţia nu s-a schimbat. Aşa se face că repartizarea s-a încheiat cu ocuparea a doar 83 de catedre/posturi prin angajarea pe perioadă nedeterminată, dintre cele 153. Sigur că cineva trebuie să le ocupe pe celelalte 70, dar din păcate doar pentru un an şcolar. „După ce vor fi rezolvate detaşările şi completările de norme pentru titulari, posturile respective vor fi transformate pentru angajare pe perioadă determinată, adică suplinire, iar repartizarea se va face la finele lunii august. În această primă etapă intră suplinitorii calificaţi care au dat concurs în 2015, 2014 şi 2013. De asemenea, îşi pot valorifica notele obţinute şi cei care au dat concurs din 2009 până în 2012, dar aceştia vor fi repartizaţi în prima decadă din septembrie, dacă mai există posturi disponibile”, a explicat Dana Aron.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare