Expres

BRAȘOV. Cetatea Râșnov a rămas fără constructor, după scumpiri. I s-au oferit 50%, vrea 55,8

  • cetatearasnov.jpg

Proiectul de reabilitare a Cetăţii Râşnov a fost stopat după ce Primăria Râşnov şi Asocierea SC Romconstruct Group SRL (lider) – SC Concas SA – SC Crindesign Proiect SRL au decis, de comun acord, să rezilieze contractul, prin act adiţional, ca urmare a scumpirilor. Este vorba despre Contractul privind servicii de proiectare tehnică, execuție lucrări și asistență tehnică pe parcursul derulării lucrării în cadrul proiectului „Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a Cetății Râșnov (Incinta de Vest) și crearea infrastructurii conexe”.

Motivația acestui demers este faptul că executantul a solicitat modificarea contractului, în sensul ajustării prețului cu un procentaj de 55,8% din prețul inițial al contractului, nefiind de acord cu plafonarea acestei ajustări la 50%”, au explicat reprezentanții Primăriei Râșnov.

Aceștia spun că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 64/09.05.2022, privind ajustarea preţurilor şi valorilor devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, prevede, la articolul 3, alin. 8, că „ajustările de preţ prevăzute la alin. (4) şi (5) vor fi suportate din capitolul 5.3 Cheltuieli diverse şi neprevăzute din devizul general reglementat de Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare, şi după epuizarea acestor sume, din economiile contractului de finanţare, fără a depăşi 50% din preţul iniţial al contractului de achiziţie”.

Acelaşi act normativ prevede, la art. 7, alin. 4, că, „în măsura în care reechilibrarea contractuală nu este posibilă, părţile pot înceta contractul de comun acord, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă”. De asemenea, conform art. 7 alin. 5 şi alin. 6 din aceeaşi ordonanţă „încetarea anticipată a contractului în condiţiile prevăzute la alin. (4) nu reprezintă o încălcare a obligaţiilor ce reveneau părţilor în cadrul contractului/acordului-cadru de achiziţie publică/sectorial, nu poate duce la penalităţi, sancţiuni sau/şi emiterea unui document constatator negativ. În situaţia prevăzută la alin. (4), beneficiarii fondurilor externe nerambursabile vor determina lucrările pentru restul rămas de executat, vor actualiza devizele în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, vor elabora documentaţiile de atribuire prin includerea formulelor de ajustare şi vor lansa procedurile de achiziţie pentru restul de executat”.

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare