BRAŞOV. Certificatul de „non-violator”, cine are nevoie de el şi de unde îl poate obţine?!
Potrivit Legii nr. 118/2019, persoanele care lucrează cu copii trebuie să prezinte, la angajare, un certificat de integritate comportamentală, prin care să dovedească faptul că nu au săvârşit infracţiuni de natură sexuală.
Adeverinţa se poate obţine de la Poliţie.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, subcomisar Alina Ivan, persoanele care au nevoie de un astfel de certificat se pot prezenta la ghişeele de cazier judiciar, unde trebuie să depună o cerere şi copie după actul de identitate.
În cazul în care solicitantul este din Braşov, certificatul de integritate comportamentală se emite în trei zile. În situaţia persoanelor care sunt din alte zone ale ţării, eliberarea acestui certificat se face în 30 de zile, în cazul în care există menţiuni în cazier sau în trei zile dacă nu există astfel de menţiuni.
Valabilitatea certificatului este de şase luni.
Până ieri, la Braşov au fost eliberate 40 de astfel de certificate.
Conform legislaţiei, „Instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală”.
Nu este clar, însă, dacă instituţiile în cauză trebuie să le ceară tuturor angajaţilor certificatul sau doar celor pe care i-au angajat după intrarea în vigoare a prezentei legi şi dacă trebuie repetată solicitarea la fiecare şase luni (când expiră adeverinţa).
Legea 118/2019 reglementează şi înfiinţarea „Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.
În registru vor fi menţionate persoanele care au comis infracţiuni precum traficul de persoane, traficul de minori, proxenetism, exploatarea cerşetoriei, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, hărţuire sexuală, pornografie infantilă, incest, ultraj contra bunelor moravuri etc.. Nu se vor înscrie în Registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal.
Inspectoratul General al Poliției Române trebuie să operaționalizeze Registrul pe infrastructura tehnică a Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar până la data de 31 decembrie 2020.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.