Expres

BRAȘOV. Centrul istoric este o piață boemă

  • bohemianferestrelelumii.jpg
 

„Ferestrele lumii” s-au deschis pentru braşoveni şi pentru turiştii din inima ţării la Bohemian Square – Festival de Cultură Urbană. Cel mai complex festival de cultură urbană din zona centrală a țării reuneşte la Brașov peste 150 de artiști, arhitecți, designeri și muzicieni naționali și internaționali.
Bohemian Square este un eveniment cultural-artistic cu o paletă variată de activități, oferindu-vă o alternativă de petrecere a timpului liber în mod interactiv și constructiv în spațiul public. Caracterul inovator al proiectului se reflectă în folosirea spațiului public ca o mare galerie în aer liber, prin crearea de spaţii noi pentru desfăşurarea actului cultural. Ce găsiți la Bohemian Square, care se desfășoară și astăzi în Piața Sfatului și în Piața Enescu? Expoziții de arte vizuale, intervenții și instalații de artă și arhitectură în spațiul public, o expoziție de design românesc contemporan, workshop-uri de creație, spectacole de muzică, teatru, dans și proiecții de filme.

Fiind un eveniment complex ce reuneşte felurite tipuri de activităţi artistice pentru publicul avid de creativitate şi cultură, Bohemian Square deschide noi orizonturi şi stârneşte colaborări inedite.Colecţia fascinantă de lucrări a fotografului portughez de talie internaţională, Andre Vicente Goncalves, numită „Ferestrele Lumii” este expusă în Piaţa Sfatului din Braşov, în cadrul festivalului Bohemian Square. Expoziţia prezintă într-un mod captivant evoluţia arhitecturală a lumii şi diversitatea fascinantă a fiecărui oraş, exprimată chiar şi la nivelul acestor detalii ale caselor, care sunt ferestrele. De la texturi şi culori, la materialele folosite la tipuri de obloane, Goncalvez ne aduce aproape amănunte vizuale prin care putem cunoaşte specificul unor locaţii fermecătoare. Din Lisabona spre exemplu, artistul aduce ferestre încadrate cu faianţă, transmiţând astfel specificul oraşului, pentru care faianţa este un simbol încă din secolul al 16-lea. Din Evora, un alt oraş portughez cuceritor, Goncalvez a ales ferestre încântătoare încadrate în pereţi albi cu detalii galbene. În acest caz, albul este ales în decorarea caselor pentru a face faţă căldurilor toropitoare din zonă.Prezenţa artistului la festival este posibilă datorită deschiderii şi sprijinului Ambasadei Portugaliei la București. Sub tematica „Ferestre”, seria de lucrări a lui Goncalves este în deplină rezonanţă cu scopul Asociaţiei Bohemian de a deschide orizonturile comunităţii locale către posibilităţile inepuizabile de exprimare prin artă. Aceasta tematică este regăsită în fiecare secţiune a festivalului, precum şi în instalaţiile create de către arhitecţi talentaţi ai ţării, expuse în centrul Braşovului. Astfel, festivalul Bohemian Square oferă vizitatorilor „ferestre” către un viitor în care arta este accesibilă, în care arta este întâlnită la fiecare pas, integrată în cadrul urban, în atâtea moduri încât fiecare dintre noi să se regăsească într-o formă sau alta şi să se inspire. 

Una dintre surprizele pregătite de Bohemian Square este o intervenţie artistică pe unul dintre autobuzele RAT Braşov, care şi-a dovedit dorinţa de exprimare prin artă şi deschiderea la nou. Vizitatorii Bohemian Square sunt invitaţi să se bucure de un moment de creaţie artistică pe autobuzul expus în Piaţa Sfatului, ce va fi decorat într-un mode inedit. Unul dintre obiectivele festivalului fiind deschiderea către nou şi inedit şi generarea unor schimbări pe termen lung, organizatorii se bucură că spiritul festivalului va dăinui în oraş şi graţie acestui autobuz care fi repus în circulaţie mai boem, mai optimist, inspirând trecătorii şi călătorii.

În Piața Sfatului și în Piața Enescu, braşoveni şi turişti deopotrivă se pot bucura de manifestări artistice originale şi neconvenționale, printre care salon de design românesc contemporan, instalații arhitecturale şi intervenții artistice care reinterpretează spaţiul public în cele mai creative moduri, expoziții de arte vizuale, trasee urbane alternative şi workshopuri creative pentru mici şi cei mari.

Festivalul Bohemian Square susține candidatura Brașovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Citiți și:

BRAŞOV. Bohemian Square – Festival de Cultură Urbană, la a treia ediţie


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button