BRAŞOV. Ce variante s-au identificat pentru amenajarea planetariului de 1,47 de milioane de euro în incinta ZOO Braşov
Consilierii locali braşoveni au aprobat în şedinţa ordinară din weekend documentaţia şi indicatorii tehnico-economici aferenţi realizării planetariului de la Grădina Zoologică Braşov, acesta urmând să fie amenajat în clădirea în care se află şi casa de bilete, recepţia, birourile, policlinica medicală veterinară, spitalul cu bloc operator etc..
Studiul de fezabilitate propune două variante de amenajare a spaţiului:
(I) Construirea unei scări metalice într-o rampă alipită peretelui exterior al planetariu. Se propune realizarea unei subpante prin care se va face accesul în planetariu. Pentru persoanele cu dizabilităţi se va instala un lift în zona holului de la parter cu accesul din foaier.
(II) Accesul spectatorilor se va face pe scara existentă ce leagă parterul de etajul I al spitalului. Accesul în planetariu s-ar face prin holul etajului I, fiind prevăzut şi ul lift pentru persoanele cu dizabilităţi care poate deservi şi publicul spectator şi angajaţii instituţiei. Scara existentă poate face faţă fluxului de persoane adăugat.
În ambele variante, se propune realizarea unei uşi care leagă planetariul de scara metalică existentă, pentru evacuarea în caz de incendiu.
Planetariul propus va avea capacitatea de 90 de locuri
Planetariul va avea o capacitate de 90 de locuri. Scaunele propuse vor avea caracteristici speciale pentru acest tip de vizionare, spătarul putând fi înclinat la un unghi care permite cu uşurinţă vizionarea proiecţiei de pe cupolă dintr-o poziţie confortabilă. Pentru proiecţie se va folosi cupola existentă, având diametrul de 15 metri şi va fi tratată cu o vopsea specială.
Se vor realiza toate instalaţiile aferente şi se va resistematiza intrarea şi se va monta sistem de turnicheţi. Sistemul electronic va fi capabil să proiecteze pe cupolă diverse tipuri de materiale educaţionale şi fişiere media.
Două variante pentru sistemul planetariu
Studiului de fezabilitate propune şi două sistem de proiectare.
Potrivit primei variante, proiecţia semnalului video pe suprafaţa se va realiza prin intermediul a mininm două video-proiectoare echipate cu lentile de proiecţie dimensionate corespunzător şi accesorii optice de conversie şi mişcare, amplasate diametral opus, astfel încât să rezulte o acoperire completă a suprafeţei de proiectat. Video-proiectoarele vor fi din gama profesională, având încorporate funcţii de procesare a imaginii (ex. Calibrare, edge-blending), sisteme de răcire performantă şi zgomot de operare redus (maxim 42 dB în mod de operare). Pentru a asigura calitatea imaginii proiectate, proiectorul va avea o rezoluţie nativă minim WUXGA (1920×1200) cu luminozitate de min 5800ANSI lumeni ţi un contrast de 2000:1semisferică.
Cea de-a doua variantă, care este şi recomandată – deoarece ar oferi avantaje privind calitatea şi confortul vizual – presupune ca proiecţia semnalului video pe suprafaţa semisferică să se realizeze prin intermediul a două video proiectoare având sursa de lumină diode laser şi accesorii optice de conversie şi mişcare amplasate diametral opuse, astfel încât să rezulte o acoperire completă a suprafeţei de proiectat.
Durata minimă de viaţă a acestor surse de lumină este de aproximativ 19.000 ore de funcţionare. Video proiectoarele ofertate vor fi din gama profesională, având încorporate funcţii de procesare a imaginii (ex. calibrare, edge-blending), cameră optică sigilată pentru prevenirea pătrunderii particulelor de praf, zgomot de operare redus (maxim 34 dB în mod de operare full-power). Pentru asigurarea calităţii imaginii proiectate, proiectorul va avea o rezoluţie minim 4K (4096x2160pixeli la 120fps progresiv) cu o luminozitate de min. 5000 lumeni şi un contrast nativ de minim 19.000:1.
„Introducerea unui planetariu în Municipiul Braşov constitue una din premisele vieţii ştiinţifico-educaţionale locale pentru categorii largi de vârstă ale populaţiei, dar şi socio-culturale, pentru atragerea de vizitatori/turişti în localitate şi judeţ, din zonele învecinate, în contextul eforturilor administraţiei locale de dezvoltare turistică. Necesitatea realizării unui planetariu digital, care să ofere şi activităţi interactive, rezidă în aceea că şi municipiul Braşov caută formule de a atrage resurse. La nivel de Regiune Centru nu există o astfel de investiţie cu caracter digital. Singurele planetarii digitale sunt cele de la Piteşti şi Galaţi”, se menţionează în raportul de specialitate.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.