BRAȘOV. Ce sancțiuni riscă vecinii gălăgioși
Obișnuiți să ascultați muzica la volum maxim sau să-i deranjați pe vecini cu alte zgomote? Atunci riscați sancțiuni „usturătoare” de lei, conform legislației în vigoare.
Reprezentanții Poliției Județene Brașov au amintit că Legea nr. 61/1991, completată prin Legea nr. 192 din 2019, prevede sancțiuni contravenționale de la 500 de lei la 1.500 lei, pentru „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-08.00 și 13.00-14.00, de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.
Pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat al imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban, sancțiunea contravențională este de la 2.000 lei la 3.000 lei.
În cazul repetării acestor contravenții, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, sancțiunile contravenționale vor fi mai mari (de la 2.000 la 3.000 de lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității pentru prima categorie de fapte și de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității pentru a doua categorie de fapte).
În exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul este obligat să își facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:
dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui și prenumelui, precum și a unității de poliție din care face parte; dacă este în ținută civilă, prin prezentarea verbală a numelui, prenumelui și a unității de poliție din care face parte, precum și a legitimației de serviciu sau a insignei.
Prin excepție, atunci când siguranța polițistului sau rezultatul intervenției ar putea fi periclitate, polițistul își face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenția polițistului se face prin anunțare: „Poliția!”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.