Expres

BRAȘOV. Ce este trichineloza și cum poate fi prevenită această boală / Recomandările transmise de DSVSA

 

În apropierea sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea unor posibile îmbolnăviri şi/sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov le recomandă consumatorilor/proprietarilor de animale următoarele:

– să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta atesta că produsele de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică;
– să nu consume carnea obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi;
– să cumpere porcine numai dacă sunt însoţite de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar, prevenindu-se astfel aparitia Pestei Porcine Africane.

„Trichineloza este o boală parazitară ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăveşte numai în urma consumului de carne infestată de porc domestic, cal, nutrie, mistreţ, urs”, a explicat directorul DSVSA Brașov, dr. Dorin Enache.

În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de liberă practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă din localitatile de domiciliu, medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Brașov, Săcele, Râșnov, Bran, Codlea, Făgăraș, Rupea), precum şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Brașov.

Programul de lucru al CSVSAO si LSVSA Brasov pentru examenele trichineloscopice este de luni până vineri între orele 8.30 – 17, iar sâmbăta și duminica între orele 9.30 și 14.00.

Proprietarii sunt obligaţi să predea medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

VEZI ȘI:

Și la BRAȘOV: Controalele inspectorilor sanitar-veterinari, intensificate / Noutăți în contextul pandemiei de COVID-19


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button