Expres

BRAȘOV. Catedre vacante prin școli și grădinițe, la o săptămână după „primul clopoțel”

  • clasa-catedra-tabla.jpg
 

Deși anul școlar a început de o săptămână – e drept, mult mai devreme decât de obicei – nu toți elevii și preșcolarii din județ au profesori care să le predea, să-i educe și să-i instruiască.
Inspectoratul Școlar al Județului (IȘJ) a programat pentru astăzi, 12 septembrie, ședințe de repartizare pe posturi/catedre, cele mai multe fiind în unități din afara municipiului reședință de județ. Rău este că printre posturile libere se numără și câteva de învățătoare și de educatoare – unul la Grădinița cu Program Prelungit nr. 17 „Martinică” din Răcădău, altul la Grădinița cu Program Prelungit nr. 11 „Căsuța Bucuriei” din Brașov. Se caută și o educatoare în limba maghiară pentru grădiniță Waldorf în Brașov. Liceul Tehnologic Silvic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Brașov are aproape o normă întreagă (16 din 18 ore) de predare pe săptămână pentru un profesor de chimie. Școala Gimnazială nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” Brașov are nevoie de un profesor de geografie, iar Școala Gimnazială 3 „Gheorghe Lazăr”, de unul de educație fizică și sport. Liceului cu Program Sportiv îi lipsește un profesor cu specializare în handbal, cu normă întreagă.
Alte unități au doar câteva ore pe săptămână „descoperite” la unele discipline: Școala Gimnazială 5 Brașov – șase ore de istorie (adică șase clase nu au profesor), Școala Gimnazială 8 – patru ore (tot atâtea clase) de fizică. Seminarul Liceal Teologic Ortodox „Nicolae Stăniloae” are neacoperite ore de Informatică și TIC, de Geografie și de Biologie, Colegiul Tehnic „Remus Răduleț”, de engleză și de religie ortodoxă, iar Școala Gimnazială nr. 11 „Șt. O. Iosif”, de religie romano-catolică. Lipsesc și maiștri-instructori din unele colegii tehnice din Brașov și din județ.

Lista completă este aici.

Cu două zile înainte de „primul clopoțel”, conducerea IȘJ Brașov dădea asigurări că fracțiile de normă didactică de predare, rămase libere în urma mobilității personalului – titularizare, detașare, transfer, inclusiv în urma concursului pentru suplinitori – vor fi ocupate, și în acest an, prin distribuirea lor la plata cu ora către titulari sau suplinitori calificați sau cu profesori pensionari care vor să se întoarcă la catedră.

„La colegii pensionari este vorba și de dorința lor de a continua sau a se întoarce. Datele acestea privind încadrarea personalului sunt în dinamică. Oricum, dacă e s-o luăm pe partea fericită, 92% dintre catedre sunt acoperite”, preciza, pe 1 septembrie, inspectorul școlar general al IȘJ Brașov, prof. Ovidiu Tripșa.

Ariana Bucur, inspector școlar general adjunct, a subliniat că suplinitor „necalificat” înseamnă profesor care predă altă disciplină decât specializarea obținută prin licență sau lipsa absolvirii modulului psihopedagogic.

În acest an, școala a început pe 5 septembrie, dar concediul legal în învățământ a fost până în 31 august, astfel că timpul pentru rezolvarea problemei resursei umane a fost mai scurt.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button