Expres

BRAȘOV. Cât de curată e apa de la izvoare?

 

Dacă până acum părerile au fost împărțite, inspectorii de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brașov ne liniștesc: cei care obişnuiesc să se aprovizioneze de la izvoarele din Braşov pot consuma fără grijă apa. Analizele prelevate de inspectorii DSVSA  de la 11 izvoare au arătat că doar în cazul celui de la cantonul CFR de la Timişul de Sus, apa nu este indicată consumului uman. „Legat de apa pe care braşovenii o beau de la izvoarele din împrejurimi pot să vă spun că din 11 probe evaluate în Braşov, Pădurea Bogăţii, Râşnov sau Valea Timişului, un singur izvor nu este recomandat să fie folosit, cel de la cantonul CFR de la Timişul de Sus”, a declarat dr. Dorin Enache (foto), directorul executiv al DSVSA Braşov.

De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari au prelevat în ultimele zile zeci de probe de lapte, smântână, brânză proaspătă şi alte derivate din lapte, în contextul scandalului iscat în Argeș, unde asemenea produse au fost incriminate pentru îmbolnăvirile copillor, care au provocat și moartea a trei bebeluși. Analizele efectuate de DSVSA vin în contextul în care încrederea românilor în astfel de produse a scăzut considerabil, atât ca urmare a cazului Argeș, cât și a problemelor care par legate de programul „Cornul și laptele8 derulat în școli. Doar în cinci din cele 165 de probe s-au constatat depăşiri uşoare ale parametrilor enterobacterii, care pot produce tulburări digestive: trei la brânză proaspătă şi două la smântână, a precizat şeful DSVSA Braşov.

Și apa plată e „adevărată”

Cum în cazul bebelușilor din Argeș a fost suspectată și apa plată, cei de la DSVSA au verificat și sortimentele din acest produs. Dacă în urmă cu câţiva ani inspectorii sanitar-veterinari depistau clor rezidual în patru tipuri de apă plată comercializate în magazine, ceea ce demonstra că era doar apă de la robinet îmbuteliată, acum, toate testele au arătat că apa este chiar plată. „Am prelevat 25 de probe de apă plată din reţeaua comercială. Nu s-au înregistrat depăşiri la nivel microbiologic, iar de această dată, clorul rezidual n-a mai fost prezent”, a explicat dr. Dorin Enache, director executiv DSVSA Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button