BRAȘOV. Candidații la șefia școlilor au scăpat de concurs
După mai bine de două luni de emoții și trudă pentru candidați, concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, cu trei probe, dintre care două foarte solicitante, iar alta irelevantă, s-a încheiat. Anunțat chiar în prima zi a anului școlar, concursul, menit, potrivit inițiatorilor, să depolitizeze și să profesionalizeze managementul educațional, a avut loc în cea mai nepotrivită perioadă, în care candidații, cei mai mulți directori în exercițiu, aveau de gestionat unitățile de învățământ. Asta în timp ce ministrul Educației, care gestionează sistemul cu mii de unități școlare, este numit în cinci minute, doar pe bază de „dosar”.
Cei admiși vor fi instalați peste o lună, tot atunci fiind numiți alți directori în școlile fără candidați sau pentru care toți au fost respinși. Pentru conducerea posturilor din unităţile de învăţământ preuniversitar (183 cu personalitate juridică) din județul Brașov s-au înscris 253 de candidaţi, dintre care 26 nu s-au prezentat, doi s-au retras după prima probă, iar 65 au fost respinşi. Restul au fost delaraţi admişi, reuşind să obţină peste pragul de 35 de puncte. La Braşov au fost scoase la concurs 183 de posturi de directori şi 82 de directori adjuncţi. Există 31 de grădiniţe şi şcoli, cele mai multe din mediul rural, unde nimeni nu a vrut să fie director. Nici pentru posturile de la Liceul de Muzică din Braşov nu s-a înscris vreun candidat.
Cel mai mare punctaj, pentru director la „Şaguna”
La Braşov nu a fost nici un candidat cu punctaj maxim la toate cele trei probe de concurs. Totuşi, au fost 32 de punctaje maxime (50.00) – unul singur la proba scrisă (celebrul test-grilă cu întrebări și despre măgari, din 12 octombrie), două la evaluare CV şi 29 la evaluarea proiectului de management (care au avut loc în ultima lună). Un caz surpriză s-a înregistrat la Colegiul „Nicolae Titulescu” din Braşov, unde candidatul la funcţia de director adjunct a obţinut la proba scrisă punctajul maxim, 50, singurul de altfel la această probă, însă a picat cel de evaluare a CV-ului cu 27,5 puncte, prin urmare a fost respins.
Cel mai mai mare punctaj global = 147,25 a fost obţinut de candidatul pentru funcţia de director al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”, Cezar Boghici. El a primit 47,75 puncte la proba scrisă, 48,75 la evaluarea CV-ului şi 49,75 la proiectul de management. Pentru funcţia de director ajunct la Şaguna a fost admisă Constanţa Bordea cu 132,5 puncte (45 puncte la proba scrisă, 37,5 la interviu şi 50 la proiectul de management).
Următoarea medie după cea a prof. Boghici a fost obţinută de Daniela Florescu pentru funcţia de director la Grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa bucuriei”, respectiv 146,8 puncte. Ea este singura care a reuşit două punctaje maxime – unul pentru CV şi unul pentru proiectul de management.
Rezultate mari, cu peste 140 puncte, au obţinut şi viitorii directori şi directori adjuncţi de la Şcoala Gimanzială nr. 5 Braşov, Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Prejmer, Colegiul Grigore Antipa, Şcoala nr. 9, Colegiul „Emil Racoviţă” Braşov, Şcoala Gimnazială Moieciu de Jos, Liceul Teologic Făgăraş, Clubul Copiilor Victoria şi Şcoala nr. 2 Braşov.
Urmează etapa contestațiilor
Au fost însă şi candidaţi care nu au reuşit să treacă de pragul de 35 de puncte. Cel mai mic rezultat a înregistrat un candidat pentru o funcţie de conducere de la Şcoala nr. 11 din Braşov, care a reuşit să obţină doar 21,85 de puncte. Tot rezultate slabe au înregistrat şi candidaţii de la Şcoala Gimnazială din Hârseni – 25 puncte, de la Şcoala din Lisa – 26 puncte, Grădiniţa cu program normal nr. 2 Codlea – 28,75 puncte şi Şcoala Gimnazială Bod – 29,35 puncte.
Cei nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţiile luni şi marţi în intervalul orar 8.00 – 16.30 şi miercuri în intervalul orar 8.00 – 12.00. Contestația la proba de interviu se depune la registratura Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov. Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie – 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului, validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului școlar județean a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister, este programată pentru 16 decembrie 2016.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.