Expres

BRAŞOV. Bohemian Square – Festival de Cultură Urbană, la a treia ediţie

 

Bohemian Square, cel mai mare eveniment de cultură urbană din zona centrală a ţării, redă culoarea centrului istoric al Braşovului, reinterpretând spaţiul urban şi venind cu provocări inedite menite să stârnească creativitatea şi inţiativa artistică a publicului. Festivalul este gratuit şi aşteaptă să inspire peste 8.000 de persoane în acest weekend în Piaţa Sfatului şi Piaţa George Enescu, între 21-23 august.  
„Prin acest suflu nou şi această reinterpretare a spaţiului public, ne dorim să sporim farmecul oraşului. Sperăm ca în acest fel, braşovenii să se oprească din inerţie, din a vedea drumul, dar a nu îl observa. Prin intervenţiile artistice răspândite în Piaţa Sfatului şi Piaţa G. Enescu şi prin zonele de relaxare aşezate lângă clădiri deosebite, sperăm că trecătorii îşi vor lua o clipă pentru a-şi admira bijuteria de oraş”, mărturiseşte Szidonia Balint (foto, a treia din stânga), preşedinta Asociaţiei Bohemian, iniţiatoare a proiectului.

Un autobuz RAT parcat în Piaţa Sfatului

În acest sens, o expoziţie nonconformistă va fi seria de fotografii „Bus Stops” a artistei Patricia Todoran, expusă într-un autobuz în Piaţa Sfatului. Autobuzul în sine va deveni suport pentru o lucrare street art, graţie talentului unor artişti autohtoni care se alătură misiunii Bohemian Square de a aduce arta în stradă. „În acelaşi timp, pentru că dorim să „mişcăm” publicul, să îi dăm o stare de bine şi un impuls creativ, instalaţia Dance Box din intima Piaţă Enescu îi va stârni la dans chiar şi pe cei mai timizi dintre participanţi”, promit organizatorii.

Tocmai pentru că atunci când lucrurile se modifică devenim mai atenţi la ele, Piaţa Sfatului va putea fi admirată prin lentile care reimaginează realitatea, dispuse într-o instalaţie arhitecturală – unul dintre proiectele câştigătoare ale concursului Bohemian Square dedicat arhitecţilor români. „Ne-am alăturat misiunii Asociaţiei Bohemian de a prezenta spaţiul urban într-un mod spectaculos şi de a stârni noi perspective, aşa cum ne este caracteristic”, precizează Petronela Slavu, reprezentant al canalului TV de documentare susţinător al proiectului, care va aduce în centrul Braşovului elemente urbane deosebite, de peste hotare, prin proiecţia în premieră a documentarului „Palate englezeşti – Istorie arhitecturală”, ce va avea loc sâmbătă, de la 21.30, chiar după concertul trupei de world music Meszecsinka, ce va începe la ora 19.00.
„Aşadar, după ce ne vor îmbia ritmuri mediteraneene împletite cu note balcanice, vom pleca cu gândul spre vest, pentru a fi martorii unor dezvăluiri impresionante despre limbajul artistic folosit în construirea palatelor renascentiste, învăţând totodată cum a putut fi păstrată strălucirea acestor construcţii măreţe de-a lungul anilor. Astfel, din complexitatea manifestărilor artistice oferite reiese și rolul de educare al festivalului, care speră să schimbe comportamente şi să îndemne la o implicare tot mai mare a comunităţii şi a autorităţilor locale în îngrijirea oraşului şi sporirea farmecului său”, mai spune Szidonia Balint.     

Inspiraţi de toate acestea, vizitatorii sunt invitaţi să creeze artă cu propriile mâini. În cadrul workshopurilor de creaţie, indiferent de vârstă, ei vor putea decora căsuţe din lut şi ceramică, vor da farmec şi unicitate jobenurilor în stil Steam Punk şi vor da o nouă viaţă plăcilor de skate la workshopul de Skateboard Reshaping, printre multe altele. Mai mult decât atât, cei care vor să îşi testeze aptitudinile de evadare sunt aşteptaţi de Escape Rooms, care pregăteşte camera 5 Elements, plină de provocări.

Pentru dosarul de candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii

„Pentru deschidere şi implicare dorim să le mulţumim principalului partener, Primăria Municipiului Brașov, partenerilor Agenția Metropolitană Brașov, Universitatea Transilvania din Brașov, Ambasada Portugaliei la București, RAT Brașov, sponsorilor şi voluntarilor fără de care Bohemian Square nu ar fi putut deveni realitate. Observând nevoia acerbă de educare și acces la cultură, am ales să organizăm un eveniment complex numit Bohemian Square – Festival de Cultură Urbană. Aducând laolaltă forme diverse de artă, ne dorim să stârnim apetitul cât mai multor oameni pentru cultură. În această misiune, aliați ne sunt artiști cu un potențial imens de a înfrumuseța spațiul urban și, implicit, viața locuitorilor și a turiștilor brașoveni. Pasiunea tuturor celor implicați va fi evidentă pe 21-23 august, la Brașov”, a încheiat preşedinta Asociaţiei organizatoare. 

Festivalul Bohemian Square susține candidatura Brașovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

De altfel, cel mai important partener al evenimentului este Primăria Municipiului Braşov, care a sprijinit, an de an, acest festival. „Bohemian Square este un eveniment cultural susţinut de către municipalitate încă de la prima ediţie, deoarece oferă o alternativă de calitate pentru petrecerea timpului liber în mod interactiv prin workshopuri creative pentru mici şi pentru mari, expoziţii de arte vizuale, trasee urbane alternative, intervenţii artistice în spaţiul public, concerte, proiecţii de film. Festivalul Bohemian Square este unul dintre răspunsurile pe care cei din tânăra generaţie îl dau nevoii de cultură alternativă, modernă, a braşovenilor, şi nu în ultimul rând, necesităţii de a duce cultura către public, în spaţii neconvenţionale. Acest eveniment unul dintre proiectele pe care comunitatea braşoveană, prin intermediul unor reprezentanţi ai săi, îl propun pentru a susţine candidatura Braşovului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”, a declarat viceprimarul Braşovului Ciprian Bucur.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button