Expres

BRAȘOV. „Bijuteria” și „Pomana”, metode care vă… sărăcesc

 

După cum au mai avertizat polițiștii brașoveni, perioada sărbătorilor de iarnă este una propice infractorilor, care nu se sfiesc să recurgă la diverse scenarii pentru a ajunge la banii/bunurile dumneavoastră.

Una dintre tactici este de a opri pe stradă persoane (de obicei în vârstă), sub pretextul de a le oferi pomană bijuterii din aur, cerând la schimb bijuteriile pe care victimele le poartă (metoda „Bijuteria”). 

„Infractorul convinge victima să îi înmâneze bijuteriile, apoi îi dă un șervețel în care susține că sunt bijuterii din aur mai valoroase, dar va trebui să verifice conținutul pachetului abia după ce ajunge acasă, pentru că altfel metoda de pomenire nu funcționează. Bineînțeles că victimele, dacă dau crezare infractorilor, vor deschide ulterior pachetul și vor constata că în interior nu sunt decât monede sau bijuterii/obiecte fără valoare”, au explicat reprezentanții Poliției Județene Brașov. 

Uneori infractorul abordează victimele sub pretextul că are nevoie de bani și le înmânează bijuterii din metal de culoare galbenă despre care susține că este aur, primind în schimb diverse sume sub formă de împrumut. În realitate, sunt gablonțuri, iar necunoscutul dispare pentru totdeauna.

O altă metodă, „Pomana”, presupune ca infractorii să pătrundă în casele victimelor (de obicei în vârstă), sub pretextul că doresc să ofere bunuri și produse de pomană și, profitând de neatenția acestora, să sustragă diverse bunuri și bani din locuințele acestora.

De obicei, infractorul pătrunde în locuință însoțit de un complice, aceasta având rolul de a ține victima de vorbă, în timp ce primul caută și sustrage sumele de bani pe care le găsește (în dulapuri, în poșete/genți lăsate în cuierul din holul locuinței, în vitrine, etc).

Sfaturi:

– Nu permiteți accesul în locuință persoanelor care, sub diverse pretexte, vor să ofere diverse alimente sau bunuri de pomană;

– Nu dați curs solicitărilor venite din partea necunoscuților de a le înmâna diverse bunuri sau bani, în schimbul altor ”pachete” la schimb pe care vă solicită să le deschideți ulterior ;

– Refuzați orice negociere care implică schimbul unor sume de bani/obiecte de valoare, indiferent de pretext ;

– Evitați să purtați discuții referitoare la programul dvs, persoanele cu care locuiți, dacă sunteți singur/ă, etc

– În cazul în care sunteți păgubit/ă sau bănuiți că anumite persoane se folosesc de această metodă pentru a pătrunde în locuință, sunați la unitatea de poliţie pe raza căreia locuiți.

Rețineți semnalmentele infractorilor și comunicați-le polițiștilor, urmați procedura legală în situaţii de acest gen.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button