Expres

BRAȘOV. Bani din redevențe, și la primării și consilii județene

 

Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 12 ianuarie, „Hotărârea pentru aprobarea procedurii privind încasarea redevenţei obţinută prin concesionarea din activităţi de exploatare a resurselor naturale”. Actul normativ a fost adoptat cu o întârziere de doi ani, perioadă în care Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) a făcut demersuri în acest sens. Conform deciziei Guvernului, în cazul exploatărilor care fac obiectul Codului Administrativ (concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului, reprezentând terenuri cu destinaţie agricolă), 40% din venituri se va încasa drept venit la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare, 40% se va constitui ca venit al comunei, oraşului sau municipiului, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare, iar diferenţa de 20% va fi venit la bugetul de stat.

Decizia a fost salutată de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNJCR), condusă acum de Adrian Veștea, care e și președintele CJ Brașov.

„În urma discuției pe care am avut-o cu domnul prim ministru Ciucă în luna decembrie, am solicitat să apară normele de aplicare a legii prin care atât Unitățile Administrativ Teritoriale – și mă refer aici la județe, municipii, orașe și comune – aveau dreptul de a primi parte din redevențele corespunzătoare exploatărilor de suprafață. Sunt foarte fericit că acest lucru s-a întâmplat”, a spus președintele Uniunii Consiliilor Județene, Adrian Veștea.

Astfel, sumele provenite din redevenţă înseamnă bani în plus la bugetul autorităţilor locale şi judeţene, bani care vor putea fi folosiţi pentru dezvoltarea comunităţilor.

„Fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT) pe raza căreia se desfășoară o astfel de activitate va primi astfel de beneficii. Trebuie ținut cont de faptul că atât judetele, cât și UAT-urile, comunele municipiile și orasele sunt nevoite să facă investiții pe infrastructura rutieră în urma acestor exploatări, iar aceste redevențe pot să sprijine această activitate pe care noi va trebui să o implementăm în viitor în infrastructura rutieră”, a adăugat Adrian Veștea.

Articole asemănătoare

Potrivit actului normativ, la administrația județeană se vor întoarce 40 de procente din redevențele obținute prin exploatarea resurselor de suprafață, respectiv 35% în cazul resurselor minerale.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button