BRAȘOV. Baba Dochia are… 25 de ani și e pasionată de tradiții
10 copii vor învăţa astăzi să confecţioneze mărţişoare sub formă de măşti, la Centrul Cultural „Reduta”, alături de Baba Dochia.Este supranumele pe care și l-a ales Dochia Roxana-Ştefania, o tânără de 25 de ani, pasionată de ceea ce înseamnă creaţie a culturii tradiţionale.
Baba Dochia a luat contact cu arta populară în anul 2007, sub îndrumarea regretatului profesor Sorin Apan. A debutat cu iconografia, colinde vechi, bote ciobăneşti, dar a descoperit sculptura în lemn, artă de care s-a îndrăgostit. „De atunci am decis să mă dedic folclorului’’, spune Baba Dochia. A început să încondeieze, să confecţioneze măşti populare şi să lucreze în lut. Ţelul Babei Dochia este să înveţe, să descopere şi să promoveze folclorul autentic, fie el în arte picturale, sculptură sau în vestimentaţie. Astfel prin acţiunile şi valorile sale doreşte să ducă tradiţia mai departe şi să o păstreze vie. „An de an (începând din 2007) particip vara, la o tabără de sculptură organizată de Asociaţia Copiii Buni pentru Europa, la Mănăstirea Brâncoveanu, la Sâmbăta de Sus. Avem un proiect de reproducere scara 1:1 a portalelor sculptate din lemn, de la bisericile vechi din Transilvania. Am început ca învăţăcel, iar acum coordonez copiii nou veniţi. Pe parcursul facultătii, am descoperit Asociaţia Zestrea din Cluj Napoca, coordonată de muzeograful Paic Sebastian. Alături de Sebastian am susţinut cursuri de ouă încondeiate, măşti populare şi opincărie la numeroase festivaluri şi nu numai. Pe lângă acestea, alături de prietenul meu şi un amic, organizăm tabere de aventură şi creaţie dedicată copiilor. Îi aştept în 1 martie, pe cei 10 copii, la Centrul Cultural Reduta pentru a-i învăţa să meşterească mărţişoare cu măşti populare, cu blăniţă de oaie şi lână răsucită”, mai declară Baba Dochia.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.