Expres

BRAȘOV. Autoritățile din Râșnov cer relocarea unui urs care dă târcoale Cetății

 

Un exemplar tânăr de urs le dă bătăi de cap localnicilor și autorităților locale din Râșnov, județul Brașov. Animalul, care ar avea în jur de 3 ani, își face frecvent apariția în zona turistică Valea Cetății – Cetatea Râșnov, fiind considerat un pericol pentru oamenii care vizitează zona.

Pentru a rezolva situația, autoritățile au început procedurile birocratice, pentru relocarea ursului.

„Menționăm că s-au făcut numeroase goane de împingere a acestui exemplar, dar acesta a revenit și datorită mirosurilor transportate de acesta pe labe a atras și o ursoaică cu un pui. Vă aducem la cunoștință că acest urs nu se sperie de oameni, am fost anunțați telefonic de mai multe ori de Poliția Comunitară Râșnov că ursul a venit în imediata apropiere a turiștilor și le-a pus viața în pericol, respectiv că în timpul goanelor de împingere fuge din zona în care se face goana pentru a se opri imediat când nu mai este gonit și se reîntoarce în zona Cetății Râșnov”, se arată în solicitarea de relocare, semnată de șeful Ocolului Silvic din Râșnov, Puiu Gheorghe.

Pe lângă aceste demersuri, reprezentanţii autorităţilor locale din Râșnov au luat și alte măsuri pentru a-i ţine departe pe urși de casele râșnovenilor. „Având în vedere că aceste animale își fac apariţia seara, gunoiul este ridicat până la ora 19.00, astfel încât animalele să nu mai găsească hrană”, a declarat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, citat de pagina de Facebook „Orașul Râșnov”.

„La Ocolul Silvic avem angajate două persoane de specialitate, respectiv un inginer silvic și un paznic de vânătoare. În cursul anului 2017, aceștia au efectuat 41 de goane de împingere și au capturat de două ori un urs care s-a întors de fiecare dată, astfel că a fost recoltat în luna decembrie a aceluiași an. În anul 2018 au fost efectuate 30 de goane de împingere. În același an, pentru recoltarea unui urs a fost depusă de două ori documentaţia, însă acordul nu a fost primit. Anul acesta, au fost efectuate deja 15 goane de împingere”, a declarat și ing. Puiu. Gheorghe.

Conform datelor Ocolului Silvic Râșnov, începând cu anul 2016, din cauza diminuării numărului de urși recoltaţi conform
derogărilor, Fondul Cinegetic 26 Râșnov (care include localităţile Râșnov, Predeal, Cristian și o parte a municipiului Brașov) a devenit suprapopulat.

„În fondul cinegetic pe care îl administrăm, populaţia de urs optimă este de 10 exemplare. Populaţia de urs estimată în anul 2019 este de 51 exemplare. Această suprapopulare, cumulată cu faptul că ursul este o specie omnivoră oportunistă face ca o parte din exemplare să capete un comportament deviant și să se hrănească cu resturi menajere din apropierea pădurii, putând fi întâlniţi în preajma locuinţelor situate în zonele de la marginea pădurii”, a explicat Puiu Gheorghe.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button