Expres

BRAȘOV. Aur pentru România la Olimpiada Internațională de Robotică

 

O echipă din Brașov a obținut un rezultat de excepție: locul I la World Robotics Olympiad WRO 2021 (Olimpiada Internaţională de Robotică). Performerii sunt elevi ai Academiei de Informatică Brașov.

World Robotics Olympiad WRO 2021, unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaţionale de robotică şi soluţii inovative, a avut loc în perioada 18-21 noiembrie. Competiţia ajunsă la ediţia XVIII (a noua ediţie la care participă echipe româneşti) a avut anul acesta loc online, anul viitor urmând să se desfăşoare fizic în Germania. În acest an, la etapa internaţională s-au calificat peste 200 de echipe din 65 de ţări, care au concurat la diferite categorii.

O metodă de a stoca sub formă de aer comprimat energia în exces generată de sursele regenerabile, adaptând moderna tehnologie CAES pentru gospodării individuale. Este ceea ce a propus echipa RoDroids, formată din David Ignat, Dora Glavan şi Paul Vartolomei. Cu acest proiect, care a primit numele „BattAiry”, au câştigat „aurul” la World Robotics Olympiad WRO 2021. Elevii Academiei de Informatică Braşov au fost pregătiţi pentru concurs la cel mai înalt nivel în cadrul proiectului Inventronica, unul dintre cele 11 proiecte finanţate anul acesta în cadrul Fondului Știinţescu Braşov.

Tema ediţiei 2021 a WRO a fost „Powerbots – The future of Energy”, prin care echipele au fost provocate să găsească soluţii robotice inovative pentru una dintre problemele actuale legate de stocarea energiei şi utilizarea acesteia în transporturi. La faza naţională a competiţiei, Inventronica a participat cu echipele: RoDroids – nivel liceu şi RoboGeţii – nivel gimnaziu, ambele fiind câştigătoare la categoria lor de vârstă. Dintre acestea, RoDroids a mers mai departe la etapa internaţională, cu proiectul BattAiry, iar ulterior a ocupat locul 1 la World Robotics Olympiad WRO 2021.

O provocare pentru care s-au pregătit serios

„Concursul la care am participat a fost o provocare pentru care ne-am pregătit din greu. Perseverenţa şi implicarea au fost două cuvinte cheie pe care le-am avut în minte pe tot parcursul pregătirilor pentru competiţie. Ideea proiectului a pornit de la nevoia de stocare a energiei în exces, ceea ce ne-a pus pe gânduri şi am căutat diverse soluţii. Prima noastra idee consta într-o baterie hidro, însă după ce am făcut câteva calcule, ne-am dat seama că această soluţie nu era viabilă pentru casele individuale. Totuşi, am ales să dezvoltăm un proiect asemănător, înlocuind apa cu aer comprimat. Energia electrică în exces este folosită pentru pornirea unui compresor, care pompează aer într-o butelie. Din butelie, în funcţie de cantitatea de energie necesară, aerul trece prin nişte turbine, generând curent electric. Pe parcursul realizării proiectului, am trecut prin câteva provocări, din care am învăţat o mulţime de lucruri”, a spus David Ignat, membru al echipei RoDroids.

„Acest concurs a reprezentat pentru mine nu doar o provocare pentru a-mi demonstra cunoştinţele, ci şi o oportunitate de a învăţa lucruri noi şi de a-mi cunoaşte mai bine colegii minunaţi. În timpul şedinţelor de lucru, care uneori ajungeau să ne ocupe toată ziua, treceam prin tot felul de provocări şi emoţii care nu pot fi descrise. Însă, experienţa pe care am avut-o în timpul concursului a fost fără precedent, egalată doar de emoţiile pe care le-am simţit după afişarea rezultatelor”, a mărturisit Paul Vartolomei, membru al echipei RoDroids.

„Am participat la orele de training şi mentorat în cadrul proiectului Inventronica de la Academia de Informatică din curiozitate, pasiune şi, de ce nu, pentru a accepta o nouă provocare. Doream să aflu lucruri noi, voiam să-mi explorez limitele şi să leg noi prietenii. Emoţiile la faza internaţională nu ne-au copleşit, am fost degajaţi şi siguri pe noi, iar finalul… a fost  apoteotic, o explozie de bucurie. Tot efortul a fost răsplătit cu vârf şi-ndesat! Iar rezultatul ne onorează, dar ne şi obligă pe mai departe!”, a spus şi Dora Glavan, membră a echipei RoDroids.

Pasionați și talentați

„E o bucurie nespus de mare ca mentor când vezi cum seminţele pe care le sădeşti în aceşti tineri, ajutându-i să-şi descopere talentul şi să-l şlefuiască, cresc odată cu munca şi efortul depus de ei, şi ajung să aducă roade şi onoare nu numai nouă ca profesori, părinţi sau susţinători, dar şi oraşului şi chiar ţării”, afirmă Mitel Ardelean, mentorul echipei RoDroids.

Cele două echipe au mai participat şi la Concursul naţional de inventică ROSEF şi s-au calificat şi la două dintre cele 8 saloane internaţionale de inovaţie care vor avea loc în perioada următoare în SUA, China, Europa, Africa, Dubai, Turcia, Asia.

Tot în weekend-ul 20-21 noiembrie a avut loc Concursul Code Kids Fest la Biblioteca Judeţeană Braşov, iar echipa de gimnaziu a obţinut primul loc şi s-a calificat la etapa naţională.

Pentru Concursul de Inovaţie DaVinci, care se va derula în februarie 2022, s-au înscris ambele echipe.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button