Expres

BRAȘOV. Au început lucrările anti-inundație, în zona Stadionului Tineretului

  • unnamed_235650.jpg
  • lucrari_235651.jpg
 

Compania Apa a demarat lucrările convenite cu Primăria Brașov, pentru îmbunătățirea sistemului de preluare a apelor meteorice din zona Stadionului Tineretului, unde se formează „lacuri” în timpul ploilor torențiale. Viceprimarul Laszlo Barabas a explicat, astăzi, despre de lucrări va fi vorba.

„Astăzi am trecut la o nouă etapă în ceea ce priveşte rezolvarea problemei inundaţiilor de la Stadionul Tineretului. Dacă anul trecut au început lucrările de decolmatare a canalului Timiş, lucrări care vor continua şi în acest an, astăzi vor începe lucrările pentru a creşte eficienţa preluării apei de ploaie. În prima fază va fi amenajată o rigolă pe str. Mihai Viteazu, la intersecţia cu str. Stadionului, după care vor fi amenajate guri de scurgere de mari dimensiuni, care să preia apa din această zonă. În funcţie de rezultatele celor două lucrări, de decolmatare şi amenajare a noului sistem de canalizare pluvială, vom vedea dacă este necesar să implementăm şi alte soluţii, astfel încât să nu mai existe nici un risc de inundaţie în această zonă”, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas.

În funcție de condițiile meteorologice, lucrările de creștere a eficienței preluării apei pluviale ar putea fi gata într-o lună, după cum a explicat și directorul de exploatare al Companiei Apa, Teodor Sava.

Etape

Într-o primă etapă, va fi amenajat un sistem de canalizare paralel cu cel existent, care va fi legat la Canalul Timiș. Sistemul va fi compus din 14 cămine şi guri de scurgere de mari dimensiuni (1 metru pătrat), 6˛pe partea dinspre stadion şi 8·spre calea ferată, şi introducerea de reţele noi de canalizare, pe fiecare parte a străzii, la care vor fi legate aceste guri de scurgere. Toată apa astfel colectată va fi preluată de Canalul Timiș. Lungimea reţelei noi de canalizare din zona stadionului va fi de 440 de metri, dintre care 240 de metri pe latura dinspre calea ferată şi 200 de metri pe latura dinspre stadion.
Într-o altă etapă, se va amenaja un nou sistem şi pe str. Mihai Viteazu, la intersecţie cu strada Stadionului, prin montarea a 8 guri de scurgere de aceleaşi dimensiuni ca şi cele de pe Stadionului, iar apa colectată va fi preluată tot de canalul Timiş. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 260.000 de euro.

„Soluția găsită nu va rezolva problema în totalitate. Să fie foarte clar, la o ploaie care are 70-80 de litri pe metrul pătrat în timp foarte scurt, nu rezolvăm problema, dar apa va dispărea mult mai repede, nu va sta o oră – două – trei – patru, va sta undeva la 20 de minute și nu va mai avea același nivel”, a subliniat reprezentantul Companiei Apa.

Nu au fost uitate celelalte zone inundabile din oraș

„Tot în acest an sper să soluţionăm şi problemele din celelalte două zone critice, din faţa blocului Căprioara, pe b-dul Gării, şi pe 13 Decembrie, sub pasajul de cale ferată. La gară, suntem foarte aproape de finalizarea lucrărilor de decolmatare a vechiului canal colector. După aceea, vor fi amenajate noi guri de scurgere care vor fi legate la acest canal. Totodată, sper ca în perioada următoare să fi eliberată autorizaţie de construire şi pentru zona de sub pasajul feroviar de pe str. 13 Decembrie”, a precizat viceprimarul.

Referindu-se la lucrarea din zona Gării, directorul de exploatare al Companiei Apa, Teodor Sava, a declarat că, după decolmatarea vechiul canal colector, situat pe mijlocul bulevardului Gării, se vor executa lucrări de mărire a capacităţii de preluare a apelor meteorice, prin mărirea dimensiunilor actualelor guri de scurgere şi amenajarea altor două guri de scurgere de mari dimensiuni pe latura dinspre blocul Căprioara, în apropierea sensului giratoriu, zonă care de obicei se inundă. Toate gurile de canalizare vor fi conectate la colectorul de pe mijlocul străzii.

Despre proiectul de pe str. 13 Decembrie, reprezentantul Companiei Apa a spus că problema va fi rezolvată prin introducerea unei conducte cu diametrul de 600 mm, pe sensul spre cartierul Tractorul, concomitent cu montarea unor guri de scurgere.

Apa colectată de sub pasaj va fi preluată în colectorul de apă pluvială existent în parcul Tractorul, la care de altfel se conectează și colectorul de pe Bulevardul Gării.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button