Expres

BRAȘOV. Atenție! Locurile de parcare rezidențiale neatribuite ar putea deveni parcări publice cu plată, inclusiv printre blocuri

În prezent, în oraș sunt în jur de 14.000 de locuri de parcare pentru „blatiști”, după cum a estimat Municipalitatea

 
Primăria Braşov a solicitat Poliţiei Locale să efectueze verificări în parcările rezidenţiale din întregul oraş, pentru a stabili care dintre acestea sunt închiriate şi care sunt folosite fără plată, urmând ca acestea din urmă să fie transformate în parcări publice, dacă nu vor fi atribuite nici în perioada următoare prin licitaţie.
Verificările vor începe la mijlocul acestei luni. 
 
În Braşov sunt aproximativ 50.000 de locuri de parcare, dintre care 42.500 sunt rezidenţiale (34.302 atribuite unor cetăţeni), iar în jur de 8.000 sunt publice, dar numai vreo 2.500 administrate de o firmă (adică transformate în parcare cu plată). Astfel, la prima estimare, Municipalitatea a ajuns la concluzia că aproximativ 14.000 de spaţii sunt folosite gratuit de braşoveni, în paguba Primăriei Braşov, dar şi spre necazul celor care îşi plătesc locul, motiv pentru care se va demara campania de identificare a locurilor folosite de „blatişti”. 
 
În acte există excedent de locuri, iar în realitate parcările sunt pline de neplătitori
„Campania de verificare va începe în 15 aprilie, pentru a se identifica toate locurile libere, adică cele care nu sunt ocupate în baza unor documente, urmând ca acestea să intre apoi în procedura de reatribuire. Sunt unele cartiere, cum este Triaj sau Tractorul, în care, potrivit documentelor, există un excedent de locuri de parcare, însă, în realitate, multe locuri sunt ocupate fără «documente justificative»”, a declarat administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz. 
 
Locuri abandonate
Una dintre problemele cu care se confruntă Municipalitate se referă la oamenii care s-au mutat sau au renunţat la maşini şi nu au notificat compartimentul Parcări din cadrul Primăriei, aşa că în acte locul figurează a fi ocupat, dar în realitate a rămas liber, iar persoanele care ar plăti pentru el nu-l pot obţine.
Amintim că braşovenii care vor să utilizeze un loc într-o parcare rezidenţială trebuie să semneze un contract pe cinci ani, iar abonamentul se plăteşte anual, până la data de 31 martie.
 
Plata parcării
Pentru un loc de parcare, în funcţie de zonă, abonamentul costă între 120 şi 156 de lei pe an, însă suma poate creşte considerabil dacă pentru un loc sunt mai multe cereri şi se ajunge la licitaţie.
Dintre cele 34.302 locuri de parcare atribuite, 1.564 sunt date în folosinţă cu titlu gratuit, în baza unor legi (cum este cazul revoluţionarilor, a veteranilor de război, a foştilor deţinuţi politic sau a persoanelor cu dizabilităţi) sau a unor hotărâri de Consiliu Local (cum este cazul cetăţenilor de onoare). Celelalte ar fi trebuit să fie plătite până pe 31 martie, dar pentru 3.450 nu au mai fost plătite taxele. 
 
Situaţia locurilor de parcare publice
Administratorul public a spus că, dintre cele 8.000 de locuri publice, doar 2.500 sunt administrate de P&P, aşa că cel puţin vreo 5.600 sunt utilizate „la liber”, ca de exemplu pe străzile Castelului, Prundului, De Mijloc, Mihail Kogălniceanu, Avram Iancu şi Prelungirea Crinului. „Locurile din parcările publice care nu sunt administrate vor fi scoase la licitaţie în următoarele 30 de zile”, a explicat sursa citată.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button