BRAŞOV. „Atenţie la pericolul generat de scăldatul în zone neamenajate”, este sfatul pompierilor, după tragediile din weekend
„Având în vedere că în ultimul timp a crescut numărul de apeluri prin care suntem solicitaţi să intervenim pentru salvarea persoanelor posibil înecate, dorim să tragem un semnal de alarmă populaţiei asupra acestei situaţii. Accentuăm faptul că o atenţie sporită, mai ales în această perioadă caniculară, trebuie acordată copiilor, care adesea se aventurează să plece neînsoţiţi la scăldat, nerealizând pericolul la care se expun făcând baie în locuri neamenajate sau executând diverse activităţi în apropierea apei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, cpt. Ciprian Sfreja.
Sursa citată a amintit că adulţii trebuie să-i supravegheze în permanenţă pe copiii aflaţi în apă sau în apropiere, dar şi că ei înşişi îşi riscă viaţa, atunci când se scaldă în alte locuri decât cele special amenajate pentru înot.
Cu atât mai mult trebuie evitat scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii, unde malurile pot fi abrupte, curenţii de apă înşelători, iar albiile nămoloase ori pline de capcane (crengi, trunchiuri de copaci, pietre etc.).
Scăldatul trebuie evitat şi în caz de ebrietate sau pe timp de noapte, întrucât pericolul de înec este mai mare decât în mod normal.
„Evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare; cel mai indicat este să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine”, a subliniat reprezentantul ISU Braşov.
Nu este recomandat nici scăldatul în apă rece, după o perioadă de stat la soare, întrucât organismul trece printr-un şoc şi există inclusiv risc de deces.
„Nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii, aceste acte de teribilism putând avea consecinţe grave”, a mai sfătuit cpt. Ciprian Sfreja.
Recomandările vin în contextul în care, în weekend, un adolescent în vârstă de 17 ani s-a înecat la balastiera din Ghimbav, iar doi bărbaţi de 27, respectiv 35 de ani au fost daţi dispăruţi, după ce ar fi fost „înghiţiţi” de râul Olt, în timp ce se aflau cu barca la pescuit.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.