BRAŞOV. Atenţie la amenzi, dacă vă gândiţi să ieşiţi la picnic în perioada Sărbătorilor Pascale!
Dat fiind faptul că se apropie Sărbătorile Pascale, dar şi ziua de 1 Mai, când românii au făcut o tradiţie din a ieşi la picnic, autorităţile locale au demarat acţiuni de prevenire şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la aprinderea focurilor şi aruncarea deşeurilor în zona montană.
O primă activitate de acest tip s-a desfăşurat în data de 14 aprilie, în zonele de agrement Tâmpa, La iepure și Pietrele lui Solomon. La aceasta au participat jandarmi, reprezentanţi ai Agenției Metropolitane Brașov și lucrători din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
Legea nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic prevede amenzi drastice pentru cei care fac grătare în zonele neamenajate sau pentru nerespectarea regulilor în zonele special amenajate.
Astfel, sunt prevăzute amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei pentru aprinderea focului în spaţii neamenajate/aprinderera focului în spaţii amenajate, fără supravegherea acestuia.
Desfăşurarea activităţilor de picnic în afara zonelor special amenajate şi/sau a zonelor indicate pentru acestea se sancţionează cu amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei.
Lăsarea resturilor menajere sau a oricăror alte gunoaie în spaţiul de picnic, aruncarea ţigărilor, chibriturilor sau oricăror alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajat, precum şi nerespectarea ordinii publice se amendează cu sancţiuni între 300 şi 3.000 de lei.
Aruncarea deşeurilor în alte locuri decât cele special amenajate se sancţionează cu amenzi între 200 şi 2.000 de lei.
De asemenea, sunt prevăzute amenzi de la 100 la 500 de lei pentru distrugerea, modificarea, degradarea panourilor informative, a marcajelor, indicatoarelor, construcţiilor, împrejmuirilor din spaţiile special amenajate; de la 100 la 200 de lei pentru nerespectarea orarelor zonelor de picnic, parcarea în zone neamenajate, satisfacerea necesităţilor fiziologice în zone neamenajate, folosirea produselor de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m de cursurile de apă, spălarea vaselor în apele din vecinătate, vărsarea pe jos sau în apele din vecinătate a apei uzate rezultate în urma picnicului; de la 100 la 500 de lei pentru nedepunerea selectivă a deşeurilor în containerele speciale;
de la 200 la 400 de lei pentru hrănirea animalelor sălbatice, îndepărtarea, rănirea sau distrugerea plantelor, animalelor, rocilor sau a altor elemente ale cadrului natural şi/sau construit; postarea de semne sau mesaje; nepăstrarea liniştii, deranjarea comunităţilor locale, a vieţii sălbatice sau a altor vizitatori.
Conform Legii nr. 54/2012, cei care pot constata contravenţii şi pot aplica sancţiuni sunt reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, autorităţile administraţiei publice locale şi personalul împuternicit al acestora, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române sau agenţii Poliţiei locale.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.