BRAȘOV. Aproape 200 de pietoni și bicicliști, sancționați în doar câteva ore
Polițiștii Serviciului Rutier Brașov au aplicat 185 de sancţiuni contravenţionale, ieri, în cadrul unei acţiuni care i-a avut în vizor pe pietoni şi biciclişti, la nivel judeţean. Dintre sancţiuni, 122 au fost date pentru abateri săvârșite de pietoni, iar 63 pentru nerespectarea normelor rutiere de către bicicliști.
În total, 91 de poliţişti au participat la activitate, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și prevenirea accidentelor de circulație ale căror cauze generatoare sunt abaterile săvârșite de cele două categorii de participanţi la trafic.
Cadrele de poliție au surprins 78 pietoni care erau angajați în traversarea neregulamentară a drumului public.
„În ceea ce privește abaterile săvârșite de către bicicliști, au predominat următoarele contravenții: lipsa vestei reflectorizante, traversarea drumului public pe trecerile pentru pietoni, în timp ce se află pe bicicletă, conducere fără a ține ambele mâini pe ghidon, defecțiuni tehnice și conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Valoarea amenzilor a fost de aproximativ 3.000 lei”, a informat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, subcomisar Alina Ivan.
Polițiștii braşoveni vin cu următoarele precizări pentru biciclişti:
Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, orice persoană trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani, să cunoască regulile de circulație și să fie echipat corespunzător.
Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în față, lumină de culoare roșie în spate și cel puțin un element reflectorizant).
Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, biciclistul trebuie să reducă viteza, să se asigure temeinic și să acorde prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.
Bicicliştii sunt sfătuiţi să circule cât mai aproape de marginea din dreaptă a drumului, iar atunci când se deplasează în grup, să circule pe un singur rând, în coloană. Totodată, aceştia nu trebuie să circule cu bicicletele în timp ce se află sub influența băuturilor alcoolice.
Biciclistul trebuie întotdeauna să poarte cască de protecție. Aceasta îi poate salva viața. Circulând cu bicicleta, biciclistul nu are voie să se agațe de vehicule aflate în mers şi să nu transporte pe bicicletă altă persoană.
Recomandări ale poliţiştilor rutieri pentru pietoni:
Pietonii sunt sfătuiţi să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.
De asemenea, pietonilor li se recomandă: să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni; să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat; să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.
Totodată, pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili.
Să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.