BRAȘOV. Apel către consilierii locali să voteze proiectul noului Spital de Boli infecțioase și Pneumoftiziologie
Colectivul Spitalului de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase (unitate medicală creată în acest an prin desfiinţarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi şi reorganizarea acestuia ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Braşov) a transmis, prin vocea liderelor de sindicat, Lorena Bianca Popica și Mirela Scoican, un apel pentru ca proiectul noii unități sanitare să fie aprobat de către Consiliul Local Brașov.
„Dorim să facem un apel către toți consilierii locali să voteze proiectul construirii unui spital nou finanțat prin PNRR și dedicat patologiei respiratorii și infecțioase, atât de necesar comunității, ținând cont că, în prezent, activitatea acestuia se desfășoară în condiții improprii, iar calitatea actului medical nu se ridică la standardele necesare. Noi suntem apolitici, nu vrem să fim asimilați politicului, susținem proiectul, deoarece considerăm că este fezabil, fiind singurul proiect inițiat privind problematica pulmonară și patologia infecțioasă, din ultimii 30 de ani”.
Studiul de fezabilitate pentru noul Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie a fost prezentat public, sâmbătă seara, de către arhitectul Redin Abduraman. Unitatea va avea 275 de paturi, dar, în cazuri excepționale, se poate ajunge și la 320 de paturi. Potrivit arhitectului, investiția este de peste 151 de milioane de euro, cu tot cu TVA, este aproape dublu ca valoare a investiției față de proiectul de anul trecut (detalii: BRAȘOV. Penultimul aviz pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase).
Reacția vine și ca urmare a faptului că, în sala unde a avut loc dezbaterea, medicii prezenți – Cristina Vecerdi (fost manager al Unității de Primiri Urgențe, acum deputat PNL), dr. Dan Moraru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brașov, și dr. Dan Grigorescu, secţiei clinice de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Brașov, care este și președintele Asociației Noul Spital al Brașovului – au formulat mai multe observații și au adresat întrebări care au părut a fi critici și opoziție față de proiect.
Unitatea medicală va fi ridicată în Bartolomeu, lângă viitorul Spital Regional al Brașovului. Spitalul va fi compus din patru corpuri. Un corp va avea patru etaje, altul două etaje, iar alte două vor fi de un etaj. Studiul de prefezabilitate, aprobat în septembrie 2021, prevedea 279 de paturi, cu posibilitate de extindere până la 320, iar investiția era estimată la peste 76 de milioane de euro. Municipalitatea vrea ca acest proiect să fie realizat cu bani din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). De aceea, documentul va intra marți, în ședința de plen, în dezbaterea aleșilor locali, care vor trebui să-și dea votul, astfel încât să fie depus imediat ce se deschid axele de finanțare din PNRR.
Conform proiectului, capacităţile noului spital vor fi formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare şi tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse şi un centru de recuperare, medicină fizică şi balneologie. Spitalul va avea, de asemenea, şi un compartiment pentru primiri urgenţe, cu camere de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi etc). Organizarea spațiilor va fi flexibilă, în așa fel încât în anumite saloane să poată fi amplasate câte două paturi în cazuri excepționale, în situații de necesitate.
Din numărul total de paturi, 20 de paturi sunt prevăzute în regim de spitalizare de zi şi 11 pentru terapie intensivă. Valoarea investiţiei este estimată la 151.155.955 euro (inclusiv TVA), iar termenul de finalizare a proiectului este de 36 de luni.
Conform primarului Allen Coliban, odată cu aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici, proiectul construirii acestui spital este pregătit pentru a fi depus pentru finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având șanse reale pentru a obține finanțarea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.