Expres

BRAȘOV. Anul școlar începe azi cu rele și cu… mai puțin rele

 

După șase luni de pauză și de bulibășeală (a se citi „cursuri online”), anul şcolar 2020-2021 începe astăzi atipic, sub semnul pandemiei, fără festivităţi oficiale – ceea ce nu e rău decât pentru „boboci” – cu temeri și multe incertitudini. O noutate absolută este descentralizarea – directorii școlillor au putut alege cum încep cursurile – dar și aceasta este limitată de trei scenarii, ce țin cont de evoluţia epidemiologică.

În municipiul Braşov, scenariul adoptat este cel galben, scenariul hibrid, cu şcoală fizică prin rotaţie, o parte din clasă o săptămână sau două, cealaltă parte următorul interval de timp. Singurii care sunt exceptaţi de la rotaţie sunt preşcolarii, cei din clasele primare şi cei din clasele terminale (a VIII-a şi a XII-a). Dar și în cazul lor, mulți vor fi împărţiţi în două grupe, care vor veni la şcoală alternativ.

Două unităţi şcolare din Ghimbav încep în scenariul roşu, adică online. Școala şi grădiniţa rămân închise, dar se fac, teoretic, cursuri și activități online.
În mediul rural, cu preponderenţă, scenariul adoptat este cel verde, pentru că au fost puţine îmbolnăviri raportate, pentru că și puține persoane testate. Din feiricire, la sate, clasele au mai puţini elevi (detalii: Update BRAȘOV. Aflați cum vor începe copiii dvs. școala. Lista tuturor unităților și scenariul aferent)

Tabletele se lasă așteptate

Situaţia este provizorie, pentru că depinde de evoluția epidemiologică, care poare duce oricând la închiderea școlii. Asta înseamnă tot şcoala online. Dar tabletele şi internetul despre care ministrul Educaţiei vorbea încă din primăvară s-au împotmolit în licitaţii. Unde au cumpărat primăriile, cum ar fi Brașovul sau Prejmerul, copiii vor avea tablete, ce vor fi apoi decontate din finduri europene.

Măști și triaj epidemiologic

Anul școlar începe și cu altă reguă nouă: purtarea măştii de protecție, de către copii şi profesori. Şcolile trebuie să fi luat şi măsurile de distanţare între băncile elevilor, dar şi între copii. Orele vor fi decalate, pauzele la fel, pentru ca elevii in clase diferite să nu se întâlnească.

Profesorii trebui să fie cei care supraveghează ca elevii să respecte regulile, adică să facă și „poliție”, pe lângă educație. Triajul epidemiologic ar urma să fie făcut de personalul medical, care de multe ori nu există (detalii: BRAȘOV. Angajări fără concurs în cabinetele medicale şcolare). Ceea ce înseamnă că tot dascălilor le va reveni sarcina/.

Online, cu adeverințe în format fizic

Şcoala online 100% va fi o opţiune individuală doar pentru elevii cu boli cronice şi pentru elevii care au acasă persoane în vârstă sau persoane cu boli cronice. Dar pentru asta e nevoie să se expună riscului de îmbolnăvire ca să obțină adeverinţe.
De la medicii de familie care în această săptămână sunt asaltați de cereri de adeverințe pentru intrarea în colectivitate, pentru prezentarea cărora Ministerul Educației le-a făcut o concesie părinților:  le pot aduce şi în următoarele zile.

15 profesori vârstnici s-au retras

Sindicaliştii au anunţat un „fenomen” de pensionare în rândul dascălilor, pe fondul pandemiei. La Brașov, însă opt dascăli au cerut, în acest an, pensionarea anticipată. Alţi 7, pensionaţi deja, au renunţat la solicitarea de prelungire a activității, în baza căreia predau în regim de plata cu ora. Mai puţine decât anul trecut . „La Braşov nu este un fenomen. Avem, din mai până acum, doar 15 cereri de pensionare anticipată sau care au solicitat prelungirea şi au renunţat, numărul fiind chiar mai mic decât cel pe care l-am avut în anul precedent, când au fost 21”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Valentin Bucur.

Catedre acoperite până la concurs

Conform acestuia, la Braşov şcoala va începe cu toate orele acoperite de către cadre didactive, chiar şi pe acele fracţii de normă rămase neocupate şi după ultima şedinţă de repartizare a posturilor dinaintea deschiderii noului an şcolar. Fracţiile de normă sunt, de fapt, ore de pe o anumită disciplină care, cumulate, pot forma catedre. Ele pot fi și în unităţi de învățământ diferite (evident, nu pentru învățători).

„Din punct de vedere al resursei umane, putem spune că avem acoperite toate catedrele, mai ales că este prevăzută în Metodologia mişcării personalului didactic, anul acesta, că personalul calificat poate, timp de 60 de zile, să preia, la plata cu ora, toate orele rămase neacoperite, iar personalul necalificat, timp de 30 de zile. În aceste 30, respectiv 60 de zile, unitatea şcolară scoate la concurs orele neocupatei”, a mai spus Valentin Bucur.

Pe de altă parte, Inspectoratul a mai primit solicitări pentru modificarea planului de şcolarizare de la şcoli care au vrut clase în plus, mai ales pentru că era o suprapopulare, şi a fost necesară o segmetnare a clasei.

„La momentul acesta avem 12 astfel de solicitări de modificări de plan de şcolarizare şi adăugare de clase, care vin la pachet cu aproximativ 20 de norme. Aceste posturi vor fi scoase la concurs în perioada următoare, de unităţile şcolare. Unele au fost aprobate încă de marţi şi pe acestea au fost repartizate cadre didactice ale căror dosare se află în evidenţa Inspectoratului Şcolar şi care, în şedințele publice, nu au reuşit să ocupe un post”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al IŞJ Braşov.

Fără toalete în fundul curții

O vesta bună este că școlile din judeţul Braşov nu mai au WC-urile în spatele curții, şi nici toalete turceşti. Au fost aduse toate la standarde şi sunt conforme.
Anul şcolar trecut a început cu probleme la 3 unităţi din judeţ.

Au fost trei unităţi şcolare cu toalete neconforme la finalul anului şcolar 2018-2019. Între timp, Ministerul Educaţiei a alocat fonduri, virate în conturile primăriilor respective şi care au rezolvat problema. Deci, pe parcursul anului şcolar 2019 – 2020 nici o unitate şcolară nu a mai fost înregistrată cu toalete neconforme”, a explicat Valentin Bucur, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov.

Toaletă conformă „nu înseamnă neapărat canalizare, conforme înseamnă apă curentă, dar pot avea fosă septică şi multe din unităţile şcolare din mediul rural, neavând canalizare, funcţionează cu fose septice, dar sunt în interiorul clădirilor sau în corpuri de clădire aferente”, a adăugat Valentin Bucur.

O altă veste bună este că pandemia aduce săpunul, hârtia igienică şi prosoapele de hârtie în toaletele şcolilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button