BRAȘOV. Angajații Spitalului TBC acuză că li se încalcă drepturile salariale
Angajații Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie (cunoscut ca Spitalul TBC) Brașov au trimis presei un memoriu prin care își exprimă, în mod public, nemulțumirea legată de încălcarea drepturilor conferite de lege, menționând că s-au adresat deja instanței de judecată, în acest sens.
În document se precizează că Spitaul de Pneumoftiziologie este o instituție medicală de monospecialitate în care se tratează, pe lângă alte afecțiuni, tuberculoză în toate formele sale existente. „Din cauza existenței, în mediul spitalicesc, a bacilului Koch, care determină îmbolnăvirea de TBC, angajații spitalului ar trebui, conform legilor în vigoare, să aibă locurile de muncă încadrate în condiții deosebit de periculoase, însă, din 1.01.2017, prin decizia managerului, încadrarea acestora s-a făcut în condiții normale de lucru. Aceste condiții de muncă nu pot fi normalizate, deci au rămas în aceeași măsură deosebit de periculoase, adică un mediu TBC. În aceeași ordine de idei, sporul pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase, care până la aplicarea noului regulament de sporuri era prevăzut în procent de 100 % la salariul de bază, conform legii și a deciziei irevocabile a Curții de Apel Brașov, a fost diminuat și acordat la minimum prevăzut în nouă grilă de sporuri, deși, condițiile de muncă au rămas neschimbate, fiind deosebit de periculoase”, se arată în memoriul transmis de Lorena Popica, lider de sindicat în spital menționat.
Așa stând lucrurile, personalul spitalului, format din medici, asistente și infirmiere (care au protestat anul trecut în fața unității, din aceleași motive), s-a adresat instanței judecătorești, iar cauza se află pe rolul Curții de Apel Brașov, unde se judecă recursul.
„Consiliul Județean Brașov și angajatorul susțin că trebuie să se încadreze, conform legii, în plafonul de 30% per total cheltuieli ale Ordonatorului Principal de Credite (Consiliul Județean Brașov) și că acesta ar constitui motivul pentru care se menține plafonarea sporurilor acordate personalului medical. Deși, în cadrul procesului, angajații au solicitat, atât spitalului, cât și Consiliului Județean Brașov, documente din care să reiasă modul și criteriile conform cărora au fost distribuite fondurile către spitalele din subordinea acestui Ordonator Principal de Credite, cele două instituții menționate nu au dat curs solicitării”, se mai arată în memoriu.
Conform aceluiași document, argumentele majore care stau la baza solicitării sporului la maximum prevăzut de lege pentru personalul medical care lucrează la paturile pacienților cu TBC sunt:
– Sporul reprezintă singură compensație pentru condițiile deosebit de periculoase ce au determinat riscuri asupra stării de sănătate și asupra vieții celor care își desfășoară activitatea în mediu TBC;
– Unii dintre angajați s-au îmbolnăvit, existând dovezi în acest sens, adică au avut TBC LA LOCUL DE MUNCĂ;
– Cea mai mare parte a personalului medical suferă modificări ale stării de sănătate, ireversibile din cauza expunerii la agentul infecțios care constituie noxă profesională biologică, fapt atestat prin analizele specifice făcute de către angajator, existând dovezi și în acest sens;
– Există o expertiză a locurilor de muncă din spital realizată de Curtea de Apel Brașov, care atestă faptul că în spital, pe secțiile cu paturi unde sunt tratați pacienții cu tuberculoză, există condiții de muncă deosebit de periculoase ce nu pot fi normalizate;
– Acordându-se sporurile la minimum prevăzut în lege, retribuția personalului medical este identică altor spitale în care sunt condiții normale de muncă, deci, nu mai există o departajare salarială în funcție de condițiile de muncă și de riscurile care și-au pus amprenta asupra stării de sănătate și a vieții celor care lucrează în TBC.
– În alte județe din țară, angajații care lucrează în TBC au sporurile acordate la maximum, deci intră în discuție și discriminarea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.