BRAŞOV. Angajaţii Poştei cer companiei respect faţă de ei şi faţă de clienţi
Nemulţumiri masive mocnesc în interiorul Companiei Naţionale Poşta Română. Sindicatele atrag atenţia că în prezent se stă pe o bombă socială gata să explodeze în orice moment. De aceea, angajaţii Oficiului Județean de Poştă Braşov, prin vocea liderilor Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română (SLPR), și-au spus păsurile chiar de Ziua Internațională a Femeii, când au organizat o conferință de presă pentru a-și prezenta lista lungă de nemulțumiri şi de revendicări.
Una dintre principalele nemulțumiri a factorilor poștali este cea privitoare la neacordarea concediilor de odihnă, de mai mulți ani, mai ales pentru salariații care lucrează în mediu rural. De asemenea, agenții și factorii poștali solicită ca funcția lor să fie introdusă în lista salariaților cu condiții deosebite de muncă, pentru a nu mai fi nevoiți să străbată prin ger, arșiță, ploaie, viscol, zeci de kilometri, cu câte 10-20 de kilograme atârnate de gât, până la vârsta de 65 de ani.
Situaţia nu este cu mult diferită nici pentru funcţionarii care lucrează cu publicul la ghişee. Salariile mici, condiţiile adeseori insalubre din oficiile poştale – care ar trebui igienizate şi deratizate – şi lipsa unei reţele tehnologice bine puse la punct îi afectează pe toţi angajaţii, dar şi pe clienţii lor care sunt aproape nevoiţi să stea la cozi, de aceea sindicaliştii cere respect faţă de salariaţi şi faţă de cetăţenii care folosesc serviciile Poştei. „Lipseşte aparatura necesară, imprimantele sunt vechi, softurile nu sunt unitare, lipsesc materialele consumabile, pixuri, capse, tot ce e necesar pentru activitate, uneori şi produsele de curăţenie, pe care angajaţii sunt nevoiţi să le aducă de acasă sau să le plătească din buzunar. La asta se adaugă lipsa acută a personalului, din cauza normativelor insuficiente. Acum, procentajul de înlocuire, pentru situaţiile în care lipsesc provizoriu colegi, este de 11%, iar noi am cerut 17%, pentru a face cât de cât faţă”, a explicat Ştefania Butunoiu, lidera SLPR filiala Braşov.
2.136 de zile de concediu de odihnă neefectuat, 3.024 de zile de concediu medical
Pentru că oamenii care lucrează la poştă sunt din ce în ce mai puţini, angajaţii nu îşi mai primesc nici zilele de concediu şi asta pentru că nu are cine să îi înlocuiască. La nivelul judeţului Braşov, anul 2015 s-a încheiat cu 2.100 de zile de concediu neefectuate. În schimb s-au acumulat anul trecut 3.024 de zile de concediu medical. „Uzura este foarte mare, oamenii se îmbolnăvesc, fiindcă nu îşi pot lua concediul de odihnă, se acumulează ore suplimentare neplătite, agenţii poştali îşi u picioarele pe coclauri, volumul de muncă este foarte mare, dar şi media de vârstă este ridicată, undeva la 45 de ani. Intervine şi uzura psihică. Unii spun: «mare lucru, să duci şi să bagi nişte plicuri în cutiile oamenilor. Dar factorul poştal, chiar dacă foarte multă lume nu ştie, trebuie să fie şi sociolog, să stea de vorbă cu toată lumea, trebuie fie şi jurist, să cunoască prevederile codului de procedură penală, de procedură civilă şi normele tehnice pentru fiecare tip de trimitere, fiindcă are o răspundere”, a punctat Codruţ Bejenaru, diriginte oficiu poştal municipal Braşov şi vicepreşedinte al SLPR filiala Braşov.
În judeţul Braşov este cea mai mare platformă de expediţie din România, deoarece este în centrul ţării, în care lucrează 102 angajaţi. În cele 116 subunităţi poştale rămase în judeţ lucrează 532 de oameni. Cu toţii cer ca drepturile lor să fie respectate, să aibă salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă. Salariul unei oficiante de la ghişeu abia depăşeşte 1.300 de lei, iar al unui factor poştal ajunge la maximum 1.200 de lei, indiferent dacă acesta aleargă 50 de km pe zi, în locuri care nici u apar pe hartă. „Avem o nemulţumire şi faţă de ANCOM, Autoritatea Naţională din Comunicaţii, care nu ia în calcul la decontarea serviciilor faptul că pentru a duce corespondenţa în locurile unde numai noi mergem sunt cheltuieli foarte mari. În mediul rural, oamenii sunt angajaţi cu normă parţială, dar numai banii, beneficiile sociale şi concediile sunt la jumătate, munca este dublă. Oficiile sunt deschise în casele angajaţilor, dar compania nu le plăteşte utilităţile sau curăţenia”, mai spune Bejenaru.
Se pregăteşte un miting la nivel naţional
Sindicaliştii acuză nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă, valabil pentru perioada 2008-2018: „La sărbătorile de Paști, Crăciun, 8 Martie sau de ziua poștei se acordau cadouri, prime în bani salariaților. De 7 ani nu s-a mai dat un leu. De trei ani nu se mai subvenţionează cu 2% din fondul de salarii acordarea biletelor de odihnă şi tratament”, mai spun liderii sindicali.
Printre revendicările poștașilor se regăsesc următoarele:
– Acordarea procentului de 2% din fondul de salarii pentru reluarea subvenționării biletelor de odihnă și tratament, întreruptă de 3 ani, din ordinul directorului general Ion Smeianu
– Reacordarea cadourilor în bani prevăzute în CCM 2008 – 2018 cu ocazia sărbătorilor legale
– Acordarea sporului de până la 35% salariaților cărora li se repartizează volumul parțial sau total de activitate al altor salariați care nu sunt prezenți din prima zi de înlocuire a acestora;
– Acordarea anuală a concediilor de odihnă;
– Încadrarea agenților poștali care lucrează în centre de tranzit pe timp de noapte, în grupă de condiții speciale de muncă, în scopul diminuării vârstei de pensionare;
– Deblocarea și ocuparea imediată a posturilor vacante rezultate din normare;
– Majorarea procentajului de 11% folosit în prezent pentru stabilirea numărului de salariați necesar pentru înlocuirea celor aflați în concediu de odihnă
– Achiziționarea în regim de urgență a unor softuri performante și rețelei informatice
– O singură aplicație care să fie folosită de toate oficiantele.
Poștașii au mai multe nemulțumiri, pe care le-au cuprins în memorii adresate conducerii companiei şi Guvernului, iar dacă nu vor fi găsite soluții la problemele cu care se confruntă la locul de muncă, se vor afla în situația în care – chiar dacă procedurile sunt greoaie şi trebuie să ajungă chiar până la instanţă – vor înceta activitatea pe perioadă nedeterminată.
Deocamdată este în pregătire un miting la nivel naţional.
„Căpuşare” cu directori numiţi politic
Sindicaliştii braşoveni din Poştă au adus în discuţie şi situaţia economică a societăţii, mult îngreunată de liotele de salariaţi pe care fiecare director numit politic la Compania Naţională Poşta Română i-a adus cu sine în companie, pe salarii mari şi cu atribuţii obscure. „Mulţi directori s-au perindat în ultimii cinci ani pe la conducerea companiei, aducând cu ei 100-200 de persoane, pe care le-au angajat să nu facă mai nimic. Ei au fost îndepărtaţi, dar cei aduşi au rămas. Nu îi poţi da afară, că te dau în judecată şi le plăteşti salariul din urmă, cu dobândă, pentru anul cât stau acasă şi aşteaptă sentinţa”, au explicat liderii sindicali.
În schimb, SLPR a cerut Guvernului şi ministerului de resort să-i oblige pe directori să ai măsuri de creştere a veniturilor CNPR, dar şi anularea datoriilor către bugetul de stat, debite care provin din amenzile aplicate companiei, pentru erori manageriale, concomitent cu recuperrea sumei de la autorii acestor erori.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.