Expres

BRAȘOV. Angajări fără concurs în cabinetele medicale şcolare

 

Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) din Primăria Braşov va angaja 12 cadre medicale pentru a completa personalul din cabinetele şcolare, astfel încât să se poată realiza triajul epidemiologic, dar şi pentru a putea implementa celelalte măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, anunță viceprimarul Braşovului, Costel Mihai.

„În baza unei prevederi legale recente, avem posibilitatea de a angaja în regim de urgenţă cadre medicale, fără concurs, astfel încât să asigurăm activitatea în cabinetele unităţilor de învăţământ, chiar de la începutul anului şcolar. Recrutăm 12 asistente medicale, astfel încât la începerea şcolii, după scenariul galben, să ne asigurăm că fiecare dintre cabinetele existente are cel puţin un cadru medical. De asemenea, vom angaja şi un stomatolog, pentru ca alături de cei 4 pe care deja îi avem, să acoperim toate cele cinci cabinete din unităţile de învăţământ”, a precizat Costel Mihai.

Viceprimarul a declarat că  această acţiune va rezolva doar parţial problema generală a asistenţei medicale în şcoli.

„Personal, sunt în continuare de părere că avem nevoie, nu doar de asistente medicale, ci şi de medici şcolari suficienţi – dacă nu unul pentru fiecare cabinet de unitate de învăţământ, măcar prin arondarea mai multor şcoli sau grădiniţe la un doctor. De aceea sperăm ca măcar în ceasul al doisprezecelea, Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, să dea curs celor aproximativ 30 de solicitări pe care le-am făcut, împreună cu colegii mei, în vederea asigurării fondurilor necesare angajării medicilor şcolari”, a explicat reprezentantul Primăriei Braşov.

De altfel, problematica lipsei de medici din cabinetele unităţilor de învăţământ, expusă în mediul public, a dus şi la o sesizare din oficiu a instituţiei Avocatul Poporului. Avocatul Poporului – Biroul Braşov, coordonat de lector univ. dr. Cătălina Dinu, a sesizat în septembrie 2019 că Statul Român s-ar afla în situaţia de a încălca dreptul constituțional la ocrotirea sănătăţii, tocmai prin faptul că nu asigură resursele necesare funcţionării medicine şcolare. Avocatul Poporului a notat atunci că prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr.162/2008, cu modificările și completările ulterioare, a fost reglementat transferul atribuţiilor şi competențelor Ministerului Sănătății Publice către autoritățile administraţiei publice locale concomitent cu asigurarea resurselor umane, materiale și financiare necesare exercitării acestora. În cazul de faţă însă, MS a transferat către autoritatea locală doar responsabilităţile, nu şi resursele financiare pentru plata medicilor şi a asistentelor din cabinetele şcolare. 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button