BRAȘOV. Amenzi de până la 7.500 de lei sau chiar dosar penal, pentru acțiuni cu articole pirotehnice
Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în baza unui plan de acțiune național, au intensificat activitățile în ceea ce privește identificarea și combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale, care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2020 – 2021.
Conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare: Persoanele fizice nu au dreptul să dețină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască articole pirotehnice dacă nu fac dovada calității de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat și nu reprezintă o persoană juridică autorizată și înregistrată conform prevederilor legale. Prin excepție, persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile F1 și P1.
Încălcarea prevederilor anterior menționate constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei.
Vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens și numai în locurile autorizate în condițiile legii. Articolele pirotehnice trebuie să fie etichetate și inscripționate în limba română.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Totodată, Patronatul Sectorului Pirotehnic transmite un mesaj de responsabilizare în scopul prevenirii comercializării și utilizării de materiale pirotehnice ilegale în perioada sărbătorilor de iarnă și avertizează consumatorii privați asupra riscului uriaș pe care îl reprezintă folosirea în necunoștință de cauză a unor materiale pirotehnice, de origine și calitate îndoielnică, achiziționate în cele mai multe cazuri ilegal, de către persoane fără pregătire profesională specifică.
Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de categoriile F2, F3 și F4 este permisă numai în condițiile în care compania prestatoare deține Autorizație, conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările și completările ulterioare.
În cazul focurilor de artificii din categoria F3 și F4 este necesar să existe acordul instituțiilor abilitate și avizul inspectoratului de poliție județean, pe a cărui rază se execută jocurile respective.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.