Expres

BRAȘOV. Ambasadori și vedete de film la Sanctuarul de urși

 

Pentru a sărbători 10 ani de la înfiinţarea rezervaţiei de urşi Libearty Zărneşti, Asociaţia Milioane de Prieteni organizează astăzi un eveniment special, începând cu ora 12.00. Primarul oraşului Zărnesti, Dorel Bârlădeanu, îi va primi pe invitaţi, între aceştia remarcându-se Hella Brice (soţia regretatului actor Pierre Brice – Winnetou, care a participat la deschiderea sanctuarului, în 2005), actriţa irlandeză Evanna Linch (Harry Potter), Excelenţele sale Paul Brumell – Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi Jean Hubert Lebet – Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Cristophe Giraudaut – consilierul excelenţei sale François Saint-Paul – ambasadorul Franţei la Bucureşti, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai ministerelor de resort, oameni politici şi personalităţi din domeniul culturii. La orele 13.00 va avea loc un Te Deum la capela din rezervaţie, iar de la ora 16.00 va avea loc deschiderea primului „Muzeu al ursuleţilor de pluş” din România, unde se află şi cei 2 urşi gigantici care au fost oferiţi casei Regale a Marii Britanii şi apoi donaţi Rezervaţiei de urşi de la Zărneşti. 

Rezervaţia Libearty de la Zărneşti a împlinit 10 ani. Sunt, aşadar, 10 ani de când urşii de aici sunt acasă, în libertate, deoarece nimeni nu îi mai ține în cuști meschine, nu îi mai exploatează şi nimeni nu îi mai supune la rele tratamente. Chiar dacă nu mai pot fi eliberaţi de tot din cauza faptului că şi-au pierdut mare parte din instincte şi depind de oameni să-şi găsească hrană suficientă, urşii de la Zărneşti dispun de o suprafaţă de 69 de hectare pusă la dispoziţie de primăria din localitate încă de la înfiinţarea rezervaţiei. Sanctuarul este cel mai mare din Europa şi găzduieşte un număr de urşi mai mare decât numărul total al acestor animale din mai multe ţări europene. Urşii de aici au parte de un habitat extrem de apropiat de mediul lor natural, au bârloguri şi locuri în care se pot scălda, iar hrana nu le este pusă sub bot, aşa cum se întâmplă în grădinile zoologice. Urşii sunt nevoiţi să facă efort pentru găsirea hranei, fapt care îi apropie încă o dată de viaţa în condiţii normale a acestor animale.
Asociaţia „Milioane de Prieteni” şi Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor (WSPA) din Londra au pus bazele acestei rezervaţii care a devenit extrem de cunoscută pe întreg mapamondul. „Din cauza faptului că aceşti urşi au trăit aproape de oameni, nu pot fi eliberaţi în pădure, deci sanctuarul este înconjurat de un gard dublat de o protecţie electrică şi trebuie încă hrăniţi în paralel cu ceea ce găsesc singuri în pădure. Un sistem video de supraveghere permanentă ne permite să-i localizăm şi să protejăm rezervaţia de orice intruziune”, a explicat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de prieteni”.
În Sanctuarul de la Zărneşti trăiesc în acest moment în condiţii foarte bune 70 de urşi bruni, toţi fiind salvaţi din captivitate unde trăiau în condiţii improprii. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button