Expres

BRAŞOV. Altfel de restaurante… Vă interesează să transformaţi bucătăria în punct gastronomice local?!

 

Dat fiind faptul că tot mai mulţi oameni caută să consume produse tradiţionale româneşti, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) desfăşoară o campanie prin care încurajează înfiinţarea unor puncte gastronomice locale.

Este vorba despre un fel de restaurante, dar care vor avea meniul restrâns (cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale şi, eventual, două feluri de desert), specific zonei în care se află unităţile.
Mâncărurile vor fi neapărat preparate şi oferite pentru consum în decursul aceleiaşi zile, iar metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării.

Mâncărurile vor fi realizate doar de proprietar sau de membrii familiei sale, starea de sănătate a acestuia/acestora fiind verificată periodic. Materiile prime din care vor fi preparate felurile de mâncare vor trebui să provină numai din unităţi autorizate /înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.

„Menţionăm că, cei care doresc să înfiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul: Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.
Prima condiţie, având în vedere aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008.
Cererea tip poate fi accesată şi de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, secţiunea informaţii”, se menţionează într-un comunicat distribuit de Direcţia Sanitară Veterinară Braşov.

ANSVSA desfăşoară până pe 30 noiembrie o campanie de informare la nivel naţional privind aceste puncte gastronomice locale.
„Această campanie are un dublu scop, aceea de a aduce la cunoştinţă publicului larg detalii despre aceste unităţi de alimentaţie publică de tip familial şi de a oferi celor interesaţi argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local.
Punctele Gastronomice Locale răspund cerinţei crescânde în ţara noastră de organizare a unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse şi preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit”, se explică în comunicat.

Pentru implementarea proiectului, o primă etapă, de identificare şi informare a potenţialilor aplicanţi, a fost demarată la sfârşitul lunii august şi se va încheia pe 31 decembrie. Urmează ca, după finalizarea procesului de evaluare şi înregistrare a acestora, Punctele Gastronomice Locale să înceapă să funcţioneze de la începutul anului viitor.

Campania de informare va fi coordonată la nivelul judeţului Braşov de DSVSA şi se va realiza prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali responsabili de zonă. Echipele respective vor organiza întâlniri, în care cei interesaţi vor fi informaţi asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor şi condiţiilor de igienă care trebuie respectate, dar vor şi răspunde întrebărilor invitaţilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare