BRAŞOV. Alt preot vrednic şi iubit a plecat la Ceruri prea devreme
La nici o lună de la trecerea la cele veşnice a părintelui Aurel Suciu, de la Biserica Sf. Dimitrie din Tractorul, un alt preot braşovean vrednic, iubit şi respectat, a plecat la Ceruri. La nici 58 de ani, pr. prof. dr. Victor Neamţu (foto 1, al doilea din dreapta), paroh al Bisericii „Înălţarea Domnului” din Centrul Civic (biserica de lemn – foto 2), a suferit două accidente vasculare cerebrale hemoragice, sâmbăta trecută, şi se afla în comă la spital. Credincioşii şi confraţii săi au înălţat rugăciuni fierbinţi şi stăruitoare pentru sănătatea părintelui, dar Dumnezeu l-a vrut mai aproape, mai devreme. A murit în această dimineaţă, lăsând în urmă 33 de ani de slujire preoţească şi cel puţin zece ani de profesorat la clasele de seminar teologic, create în cadrul Liceului Pedagogic (Liceul „Andrei Mureşanu”), contribuind esenţial la înfiinţarea Seminarului Teologic „Dr. Dumitru Stăniloae”, pe care l-a şi condus din 1999 până în 2005. „Promoţiile de seminarişti au luat integral Bacalaureatul şi 90% dintre ei au urmat Facultatea de Teologie sau o instituţie laică de învăţământ superior”, subliniază părintele protopop al Braşovului, pr. Gheorghe Dănuţ Benga.
Pentru aceste merite şi nu numai, pr. Neamţu a fost distins cu Crucea Patriarhală de către Preafericitul Teoctist şi cu Crucea şaguniană în 2013, de către mitropolitul Ardealului, ÎPS dr. Laurenţiu Streza.
Părintele Victor Neamţu s-a născut în 26 decembrie 1957, în Comăna de Sus (Ţara Făgăraşului) şi, menţionează pr. Benga, „fapt unic: era singurul preot care îşi chema în fiecare an ierarhul în a doua zi de Crăciun”, considerând acesta cel mai fericit mod de a-şi sărbători ziua de naştere. A absolvit Institutul Teologic din Sibiu şi în perioada 1982-1989 a fost preot paroh la Purcăreni (lângă Tărlungeni). A venit la Braşov şi până în 1994 a slujit la Biserica Sf. Nicolae din Şchei. În 1994 a primit Parohia Blumăna III, dar slujirea o făcea la Biserica Sf. Gheorghe (de pe Bulevardul 15 Noiembrie). În 1997, bisericuţa de lemn din Centrul Civic a fost gata şi a început aici slujirea. De fapt, încă din 1994 efortul său a fost îndreptat spre ridicarea unei catedrale aşa cum considera că merită Braşovul, în Centrul Civic, lângă bisericuţa de lemn existând chiar piatra de temelie, iar ÎPS Laurenţiu îi promisese tot sprijinul. „Şi-a dorit foarte mult să facă această catedrală, dar din motive care nu au stat în voinţa şi puterea lui, nu şi-a împlinit visul”, a mai spus părintele protopop.
În 2009, a obţinut titlul de doctor în Teologie.
Pr. Neamţu era iubit de credincioşi şi respectat de confraţi, care adeseori îi cereau sfatul. „A fost un părinte vrednic, cu multă evlavie, cu multă dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni. Era un rugător stăruitor pentru copii, pentru familii, chiar dacă se lăsa pe sine ca să-i slujească pe toţi, şi mereu ne învăţa să ne rugăm constant, cu credinţă şi dragoste, să ne iubim unii pe ceilalţi, să ne respectăm şi apărăm familiile”, ne-a spus înlăcrimată o profesoară care nu era printre enoriaşii parohiei sale, dar se ducea la părintele Neamţu în biserică de câte ori putea.
„Mie pot să spun că mi-a schimbat viaţa şi cred, ştiu, că nu doar mie. Ne este foarte greu acum şi ne va şi mai greu, o să ne lipsească enorm”, ne-a spus un medic care preferă să meargă la biserica de lemn, chiar dacă aparţine altei parohii.
Părintele a lăsat în urmă o soţie, profesoara de matematică Letiţia Neamţu, directoarea Şcolii Gimnaziale 6 „Iacob Mureşianu” Braşov, doi copii de care era foarte mândru, Victor, pe care nu a mai apucat să-l vadă însurat (nunta era programată în octombrie), şi Maria, care îi dăruise o nepoţică, ce chiar sâmbătă, când părintele a suferit cele două AVC-uri, a împlinit un an.
Slujbele de priveghere vor avea loc astăzi şi mâine, părintele fiind depus în biserica în care a slujit în ultimii 18 ani, iar înmormântarea va avea loc vineri, dar încă nu a fost stabilită ora.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească de-a dreapta Sa!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.