Expres

BRAȘOV. Al cui mai este centrul istoric? / Nu doar Piața Sfatului va fi „reconfigurată”

  • Boghiu FOV centru istoric (5)_300286.jpeg
  • Boghiu FOV centru istoric (3)_300287.jpeg
  • Boghiu FOV_300283.jpeg
  • Boghiu FOV centru istoric (2)_300284.jpeg
  • Boghiu FOV centru istoric (4)_300285.jpeg
 

Primăria Braşov a anunţat concluziile unui studiu recent şi consultări ale cetăţenilor în privinţa reconfigurării centrului istoric, la doar câteva luni după ce a fost prezentat proiectul, realizat de o casă de arhitectură din Bucureşti, care prevedea mutarea fântânii arteziene din Piaţa Sfatului şi înlocuirea mobilierului urban existent cu bănci din piatră, idei care au ridicat numeroase controverse.

Conform Primăriei Braşov, studiul a fost realizat în cadrul programului HUB-IN, derulat prin intermediul Agenţiei pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului şi este o iniţiativă finanţată prin programul Orizont 2020 al UE, iar concluzia acestuia este că zona centrului istoric trebuie să aparţină în aceeaşi măsură braşovenilor şi turiştilor. Prin intermediul HUB-IN, 8 oraşe din Uniunea Europeană îşi propun să transforme şi să regenereze zonele urbane istorice, păstrând, în acelaşi timp, unicitatea culturală, identitatea socială unică şi specificul zonei.

Pe lângă identificarea problemelor cu care se confruntă centrul istoric, în primul rând din punct de vedere al deschiderii lui către locuitori, studiul vine şi cu o serie de propuneri care să fie analizate atât de specialişti, cât şi de braşoveni, astfel încât procesul de regenerare a acestui spaţiu să respecte principiile de sustenabilitate, combaterea „turistificării”, valorificarea patrimoniului şi conservarea specificului local, a precizat sursa citată.

Studiul a fost prezentat în cadrul Forumului Oraşelor Verzi, de către viceprimarul Flavia Boghiu, care a menţionat că urmează să fie consultaţi şi braşovenii despre cum şi-ar dori să arate centrul istoric.

Începem un program de reconversie a centrului istoric, în care, pe etape şi prin consultări cu cetăţenii, vom schimba faţa acestuia. Este foarte important ca, atunci când discutăm despre centrul istoric, mai ales într-un oraş turistic ca Braşovul, să vedem cum se pretează acesta pentru cetăţeni. Cum se locuieşte în centrul istoric, cum se munceşte, cum se trăieşte în centrul istoric, dacă braşovenii îl mai utilizează şi se bucură de el sau dacă a devenit doar un loc de promenadă şi de stat la terasă pentru turişti. De exemplu, în acest moment, în centrul istoric al Braşovului avem mai multe jardiniere decât avem bănci pe care cetăţenii să poată sta şi să poată admira centrul istoric, nu avem nici un spaţiu dedicat copiilor, nu avem arbori, deşi aceştia sunt esenţiali pentru crearea unor piaţete plăcute şi răcoroase. Urmează o serie de consultări, în primul rând cu oamenii din domeniu, cu Ordinul Arhitecţilor, cu Direcţia Judeţeană de Cultură, cu specialişti care să ne dea punctul lor de vedere. Apoi, consultări cu cetăţenii, care să ne spună cum văd aceştia folosirea centrului istoric, dacă îşi doresc să facă altfel de activităţi decât cele care se întâmplă acum acolo, dacă îşi doresc să folosească mai multe din arterele care sunt acum neutilizate sau cum văd ei că ar trebui să se transforme centrul Braşovului”, a afirmat Flavia Boghiu.

Ce propun specialiștii

Printre propunerile specialiştilor, care vor intra în perioada următoare în dezbatere, sunt: regândirea spaţiilor publice astfel încât să-i invite, inclusiv pe braşoveni, să se bucure de frumuseţea centrului istoric; creşterea numărului de zone în care oamenii se pot odihni şi pot admira clădirile din centrul istoric, fie sub forma băncilor şi a scaunelor, fie sub forma unor construcţii „pretext”, (un început a fost făcut cu ansamblu de 5 scaune ,,Joc urban”, de pe Hirscher), care să le permită celor mici să se joace, iar celor mari să socializeze; plantarea de arbori; creşterea numărului de toalete publice. Nu în ultimul rând, studiul propune ca în programul de bugetare participativă să se introducă şi categoria „artă urbană”, care le-ar permite braşovenilor să vină cu idei de proiecte, dar şi să decidă care sunt cele mai bune.

Conform viceprimarului Flavia Boghiu, în etapele următoare va fi studiată şi tematica iluminatului arhitectural, iluminatului în vitrinele de pe principalele pietonale, precum şi a iluminatului public.

De asemenea, o parte importantă din acest demers, conform viceprimarului, este renovarea faţadelor.

în acest moment, sunt în lucru 13 dosare de renovare a faţadelor şi patru finanţări pe care Fundaţia Monumentelor le oferă pentru a reabilita faţadele din centrul vechi.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button