Expres

BRAȘOV. Ai animal de companie?! Ce AMENZI riști dacă nu respecți legea… IPJ Brașov, amplă acțiune de informare

  • FB_IMG_1579275362180_277144.jpg

În perioada 02 – 27 iunie, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, prin Biroul pentru Protecția Animalelor, în colaborare cu trei asociații de protecție a animalelor, va desfășura o campanie de informare pe raza municipiului Brașov și a localităților Bod, Poiana Mărului, Tărlungeni, Budila, Predeal, Fundata, Vulcan, Prejmer, Sânpetru, Colonia 1 Mai și Holbav din județul Brașov.

La nivelul municipiului Brașov acțiunea se va realiza în colaborare cu Serviciul pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân din cadrul Primăriei Municipiului Brașov.

„Prin acțiunile demarate în acest sens se dorește stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună și a pisicilor, prevenirea abandonului câinilor și pisicilor pe domeniul public, promovarea deținerii responsabile a câinilor, precum și promovarea sănătății și bunăstării acestor specii de animale.
Campania de informare va urmări conștientizarea deținătorilor de câini cu privire la necesitatea sterilizării și microcipării, informarea cetățenilor cu privire la prevederile legislației ce reglementează regimul câinilor periculoși sau agresivi și încurajarea sterilizării pisicilor pentru a reduce numărul animalelor fără stăpân.
Cetățenii vor fi informați cu privire la obligația de a steriliza câinii de rasă comună și metișii acestora, precum și cu privire la faptul că nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, conform art. 8, alin. 4 din Ordonața de Urgență 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, comisar Alina-Maria Ivan.

Microciparea este obligatorie

Proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligația legală de a identifica exemplarele prin microcipare. Cei care nu respectă legea riscă amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

De asemenea, abandonarea și/sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului constituie contravenție, conform art. 6, lit. f din Legea 205/2004 republicată privind protecția animalelor și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.

Nerespectarea obligațiilor deținătorilor de câini agresivi sau periculoși, prevăzute de art. 3, art. 4 și art. 6 din Ordonața de Urgență 55/2002 (republicată) privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei, respectiv de la 1.500 lei la 3000 lei.

În conformitate cu prevederile Legii 138/2022 pentru modificarea și completarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, în cazul infracțiunilor de cruzime față de animale au fost majorate limitele speciale ale pedepselor, cu închisoare de la 2 la 7 ani.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button