Expres
BRAȘOV. Actualele „țarcuri” pentru gunoi ar putea deveni istorie, fiind înlocuite cu pubele îngropate!
Municipalitatea a demarat un proiect, pentru a testa eficiența lor
Nu mai puțin de 14 pubele îngropate vor apărea în municipiul Brașov, în următoarele luni, în cadrul unui proiect demarat de municipalitate, din dorința de a le oferi cetățenilor condiții cât mai bune să-și arunce gunoiul menajer (fără să fie nevoiți să îndure mirosul sau imaginea deșeurilor stătute, care nu de puține ori sunt împrăștiate de oamenii străzii).
Dacă pubelele subterane se vor dovedi eficiente, toate platformele din oraș – în prezent sunt 450 de boxe unde se strâng deșeurile de la asociațiile de proprietari – vor fi înlocuite cu acestea.
Încă din 2004, municipalitatea a căutat soluții, pentru a reduce mizeria din oraș, întrucât gunoiul era aruncat peste tot (printre blocuri, în fața magazinelor, la colț de stradă etc.). Astfel, au apărut platformele betonate, prevăzute cu „țarcuri”, unde să stea pubelele. Din păcate, însă, oamenii străzii nu au renunțat la obiceiul de a căuta prin tomberoane, așa că au început să le vandalizeze, transformându-le chiar și în WC public. De altfel, cele mai multe persoane care creează probleme, majoritatea de etnie rromă, vin din afara municipiului Brașov.
Pentru a rezolva și această problemă, dar și în speranța că se va găsi o soluție reală pentru colectarea selectivă a deșeurilor, a fost demarat proiectul în cauză, privind pubelele îngropate.
În august ar putea apărea primele pubele îngropate
În cadrul proiectului, municipalitatea a identificat mai întâi zonele cu cele mai multe probleme, fiind luate în calcul și reclamațiile formulate de cetățeni. Astfel, au fost alese 14 zone din oraș, pentru a testa pubelele îngropate, după cum a explicat administratorul public al Brașovului, Miklos Gantz:
„La inițiativa primarului George Scripcaru, am procedat la identificarea platformelor de precolectare a deșeurilor menajere unde aveam cele mai mari probleme, respectiv sunt situate în zone cu un număr mare de oameni, capacitatea actuală a acestora nu face față cantității care se depozitează, iar deșeurile sunt împrăștiate pe lângă pubele, dar și în funcție de problemele sesizate de brașoveni”.
Mai departe, se vor face demersurile birocratice în vederea demarării lucrărilor (în primul rând, emiterea certificatelor de urbanism, apoi depunerea documentelor pentru obținerea autorizației de construcție și organizarea licitației pentru contractarea constructorilor – până în prezent, vreo 10 firme s-au arătat interesate de proiect), iar dacă totul va decurge bine, până în august ar putea apărea primele pubele îngropate în Brașov.
Vor fi testate două tipuri de pubele
Întrucât există două tipuri de pubele îngropate (cu pompă hidraulică și manuale), în cadrul proiectului vor fi folosite ambele feluri, pentru a se putea stabili avantajele și dezavantajele în cazul fiecărui tip.
Pubelele îngropate par niște coșuri de gunoi obișnuite, dar sub platformă există patru pubele normale, în care încap sute de kilograme de deșeuri, existând posibilitatea să fie aruncate selectiv (două pubele sunt pentru gunoi menajer, iar două sunt pentru deșeuri reciclabile). În plus față de pubelele manuale, la cele cu pompă hidraulică, se conectează un furtun de la autospecială la platformă și, prin presiune, sunt ridicate tomberoanele.
Următorul pas, gunoi aruncat cu cartelă
Dacă proiectul va da roade, edilii se gândesc să meargă mai departe cu investițiile, conform administraroului public: „Putem adopta sistemul din Norvegia, unde fiecare cetățean are o cartelă pe care o pontează atunci când își aruncă gunoiul. De exemplu, dacă aruncă reciclabile, acumulează o anumită sumă pe cartelă, iar dacă aruncă gunoi menajer, i se scade o anumită sumă. Acest proiect este unul de viitor, însă pentru început vrem să îngropăm containerele de pe toate străzile din oraș, astfel ca să scăpăm de problemele cu care ne confruntăm în prezent”.
El a precizat că pubelele îngropate ce se vor găsi în curând prin oraș vor avea un sistem prin care operatorul va ști exact cât gunoi se aruncă într-o anumită zonă și cât de des este necesară ridicarea deșeurilor de către operator. „Va ști dacă s-au umplut pubelele și va merge să ridice gunoiul de câte ori va fi nevoie, poate chiar și de două ori pe zi, spre exemplu”, conform sursei citate.
Zonele alese în cadrul proiectului
– strada Pieței (vizavi de parcarea multietajată de la Spitalul Militar)
– strada Alexandru Sahia
– strada Arinului
– strada Carpenului
– strada Vișinului (la ștrand)
– Calea București (două pubele: în zona Spitalului Județean, în spatele Băncii Carpatica și la intersecția Căii București cu Sorelui)
– Aleea Constructorilor intersecție cu General Mociulschi (lângă Biserica Sf. Dumitru)
– intersecția dintre Bronzului și Independenței
– strada Dimitrie Anghel
– B-dul Gării (zona Blocului Căprioara)
– strada Mihai Viteazu (după Aula Universității)
– intersecția din străzile Pașcani și Ungheni, în Triaj
– intersecția Saturn cu Zizinului (în spate la Profi).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.