BRAȘOV. Actrița Stela Popescu a primit diplomă de cetățean de onoare al orașului de sub Tâmpa, unde și-a început cariera (FOTO)
Actrița Stela Popescu a primit, astăzi, diploma de „Cetățean de onoare al Brașovului”, în semn de recunoaștere pentru întreaga sa activitate. Primarul George Scripcaru a fost cel care i-a oferit diploma îndrăgitei actrițe, în numele Consiliului Local Brașov. Edilul a precizat că este vorba despre punerea în aplicare a unei hotărâri de consiliu local aprobată în 2015, iar Stela Popescu a replicat, cu umorul caracteristic, că mai era dispusă să aștepte până la 90 de ani.
Actrița, care a locuit în orașul de sub Tâmpa și a jucat în tinerețe la Teatrul Brașov, s-a declarat onorată de distincția primită.
„Eu sunt datoare Brașovului, începând de la primii ani de școală și terminând cu facultatea și cu prezența în teatrul din Brașov. Prezența Brașovului în viața mea mi-a întărit disciplina, morala, demnitatea și astfel am ajuns astăzi să fiu printre cei mai mari artiști ai României. Am un dicton după care mă ghidez: viața valorează miliarde și nu o poți socoti în bani, dar dacă ai în piept o inimă ce arde, rămâi tânăr și la 90 de ani”, a spus Stela Popescu în cadrul ședinței Consiliului Local.
„Mă simt legată de Brașov pentru frumusețe, stabilitate, aici mi-am petrecut un sfert din viață”, a adăugat actrița.
Biografie
Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, în Orhei, Basarabia, într-o familie de învățători modești. În 1940, după invadarea Basarabiei de către armata rusă, tatăl ei, considerat „intelectual“, deci „dușman de clasă“, a fost deportat în Siberia, iar mama, împreună cu fiica, se refugiază la Brașov.
În 1953, Stela Popescu susține examenul de admitere la facultate și este repartizată la Facultatea de Libă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunță după un an și jumătate, când intră în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 este admisă la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar în paralel continuă să susțină spectacole de teatru.
La sfârșitul facultății, este repartizată la Teatrul din Brașov, unde ajunge să susțină și 400 de spectacole pe an.
Din 1963, joacă la teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ din București, apoi se angajează la Teatrul de Comedie. Tot din 1963 începe lunga colaborare cu Radiodifuziunea Română, urmată, mai târziu, de cea cu Televiziunea Română.
Cariera doamnei Stela Popescu este memorabilă, atât în teatru, cât și în film și televiziune. Dacă în perioada 1971-1979 devine o marcă a umorului de televiziune pentru scheciurile cu Ștefan Bănică, din 1979 partenerul de umor devine Alexandru Arșinel, textele fiind semnate de Mihai Maximilian, cu care s-a și căsătorit.
În 7 februarie 2004 primește din partea Președintelui României Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – Arta Spectacolului, „în semn de apreciere a întregii activitățui și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Pe 10 septembrie 2013, Majestatea Sa Regele Mihai I al României i-a conferit, prin fiica sa, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, decorația „Nihil Sine Deo“, acordată „personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc”.
Pe 21 iulie 2015, la propunerea consilierului local Carmen Ferghete Țop, Consiliul Local Brașov a aprobat HCL prin care se acordă titlul și diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Brașov artistei.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.