Expres

BRAŞOV. A doua platformă de deşeuri tip eco-insulă a fost amplasată în cartierul Scriitorilor

 

A doua eco-insulă automatizată a fost „luată în primire” de locatarii din cartierul Scriitorilor, au anunţat reprezentanţii Primăriei Braşov.

Astăzi a fost deschisă și cea de-a doua stație automatizată de depozitare a deșeurilor reciclabile, în cadrul proiectului pilot al Municipalității pentru colectare selectivă a deșeurilor de la populație. Față de stația deschisă în urmă cu o săptămână, în cartierul Valea Cetății, cea din cartierul Scriitorilor are capacitatea de a prelua și gunoiul menajer, astfel nemaifiind necesară și o plaformă special amenajată pentru deșeurile nereciclabile.

Stația, amplasată pe strada Alexandru Sahia, deservește 104 apartamente. O parte dintre cetățeni, prezenți la eveniment, au și fost instruiți despre modul în care se utilizează noul sistem și vor primi, împreună cu vecinii lor, până vineri, sacii de gunoi personalizați pe fiecare categorie de deșeuri și pentru fiecare familie, astfel încât să înceapă să și utilizeze noua platformă de colectare.

„Această eco-insulă îi va ajuta pe cetățeni la o colectare cât mai bună, reducându-se substanțial cantitatea de gunoi menajer, în timp ce cantitatea de deșeuri reciclabile – hârtie, carton, metal plastic, sticlă – va avea o pondere din ce în ce mai mare în cantitatea finală de deșeuri. Noi dorim ca în decurs de maximum trei luni, în urma monitorizării cantităților colectate, să se acorde bonificații asociațiilor sau cetățenilor care colectează selectiv, bonificații care vor însemna reducerea facturii de salubrizare. Este important de menționat că doar persoanele arondate acestei eco-insule o vor putea folosi, deoarece fiecare apartament va avea un cod, sacii aferenți fiecărui tip de deșeuri colectate selectiv vor avea acel cod, și doar în baza acestuia se va putea deschide fanta corespunzătoare categoriei de deșeuri”, a explicat Adrian Stanbeca, șeful stației de sortare-reciclare Brai-Cata Brașov.

Amintim că primul sistem de acest fel a fost instalat la Brașov pe str. Carpenului, zona Valea Cetății, unde sunt arondate aproximativ 2.000 de persoane. Eco-insulele au fost instalate printr-un parteneriat între municipalitate, operatorul de salubrizare Brai-Cata și EcoSmart Union SA, companie specializată în managementul deșeurilor.

„Este un sistem care, pentru a funcționa corect, are nevoie și de implicarea locatarilor și a asociațiilor de proprietari. Aceste platforme au niște reguli de utilizare foarte simple, sunt sisteme civilizate și sigure, prin care putem face colectare selectivă și putem oferi și bonificații la factură asociației de proprietari arondată, în schimbul bonurilor pe care le eliberează această platformă. Condiția este ca oamenii să respecte regulile. Este o perioadă de probă în care vom vedea dacă merge treaba și dacă merge continuăm și vom extinde acest sistem. Dacă nu merge, vom reveni la metoda clasică, cu gunoi amestecat, mirosuri și costuri mari. Totodată, am inventariat și toate platformele de gunoi din oraș, le vom extinde acolo unde este necesar și le vom moderniza”, a declarat primarul George Scripcaru.

 

Cum funcționează?

Eco-insulele este prevăzută cu sistem de identificare a celui care depune deșeurile reciclabile, un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor – care transmite un SMS operatorului în momentul în care sunt pline – și un sistem de monitorizare video a eco-insulei, precum și un sistem de odorizare interioară, pentru a preveni răspândirea mirosurilor neplăcute. Accesul la fiecare recipient de depozitare  – hârtie și carton, mase plastice, metal, sticlă, gunoi menajer (în cazul celei din Scriitorilor) – se face automatizat, numai în baza unui cititor de coduri de bare, care scanează codurile de pe sacii menajeri. Astfel, accesul persoanelor care nu fac parte dintre utilizatorii arondați nu este posibil.

În mod practic, abonatul va veni cu sacii menajeri la eco-insulă, va scana codul de bare, și, în urma indicațiilor de pe display, se va îndrepăta spre fanta corespunzătoare tipului de deșeu, care se va deschide automat. Dacă fanta nu se deschide automat sau, din difereite motive, se închide, există și posibilitatea deschiderii ei prin atingerea unui senzor, care rămâne activ o perioadă de timp după scanarea codului de bare de pe sac. După ce persoana va depune sacul în platformă, trapa se va închide, iar automatul va tipări un bon pe care este specificat numărul de identificare al abonatului, tipul de deșeu, data și ora depunerii și cantitatea. Pe fiecare trapă sunt specificate deșeurile care sunt considerate acceptate și cele care nu se depun acolo, iar verificarea se poate face pe fiecare sac în parte, pentru a se evita nerespectarea regulilor.

Potrivit directorului firmei de salubrizare, Brașovul este primul oraș din țară care are astfel de sisteme de colectare, a căror valoare este de aproximativ 20.000 de euro. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button