BRAŞOV. 980 candidaţi pe 1.367 de locuri de muncă
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți a adunat astăzi la Casa Armatei aproape o mie de candidați, dintre care doar un sfert absolvenți. De altfel, numărul participanților a fost cu 30% mai mic decât oferta de muncă, iar cei mai mulți dintre șomerii de la Bursa joburilor pentru absolvenți erau de vârsta a doua.
Evenimentul a fost organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brașov. La deschiderea evenimentului erau circa 300 de persoane la ușă, dar tinerii au venit aproape de prânz. Deși obiectivul principal al acestui eveniment l-a constituit creșterea gradului de ocupare pentru absolvenții promoției 2015, nu au fost excluse alte categorii de persoane aflate în căutarea unui job prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă. De altfel, absolvenții au fost în minoritate.
Potrivit datelor oferite de directorul executiv al AJOFM Brașov, Liliana Dragomir, la acest eveniment au participat 110 agenți economici, care au oferit 1.367 de locuri de muncă, în ușoară scădere față de ediția trecută. Joburile au fost oferite atât pentru persoane cu studii superioare (circa 150 de locuri), cât mai ales pentru cele cu studii medii și minim obligatorii. Posturile vacante au acoperit o paletă de 190 de meserii, de la inginer (diverse specializări) până la profesor, de la project manager până la proiectant, de la translator până la inspector/specialist resurse umane, de la șef de sală până la recepționer, de la bucătar până la agent de vânzări, de la șef autobază până la izolator termic, de la facturist până la florar-decorator. AJOFM avea în august peste 700 de absolvenți în evidențe, dintre care 250 indemnizați.
Patru angajați pe loc
Brașovenii care au participat la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți au fost de toate vârstele și din toate categoriile sociale. Cei mai „bătrâni” au depus CV-uri pe unde au putut și au plecat cu speranță. Alții au venit obligați doar de viza pe carnetul de șomer. Dar și pentru cei tineri, integrarea pe piața muncii este foarte dificilă, nefiindu-le familiare procedurile. În primul rând nu le este încă clar ce vor să facă, ce meserie le-ar plăcea. Ca să aibă mai mult curaj, mulți dintre absolvenți au venit în gașcă sau unii chiar cu… mama sau cu tata. „Nu am mai participat la o chestie din asta, de aia am venit cu colegii, care sunt deja angajați de când eram în facultate. Te cam sperie când vezi atâția oameni aici și e obositor să treci pe la atâtea standuri. Parcă e mai bine să te duci tu cu CV-ul la o firmă, să aibă timp de tine la interviu”, ne-a spus un proaspăt licențiat în inginerie, dar care a recunoscut că nu era interesat de oferta bogată pentru domeniul său din partea companiilor.
În general, absolvenții aveau un aer distrat. Mulți au fost decepționați de oferta salarială mică și condițiile exagerate – spun ei -, printre care vechime, experiență, limbi străine, cerute de angajatori.
De cealaltă parte, s-au aflat angajatorii, care au afirmat că rata de succes nu este foarte mare, dar unii au reușit, totuși, să găsească persoanele potrivite pentru măcar unul-două dintre joburile pe care le-au oferit. Cel puțin și-au făcut o bază de date cu potențiali candidați. „Am primit multe CV-uri noi, dar și avem 60 de locuri de muncă. Am ales mulți tineri, îi vom selecta și îi vom califica. Totul este să aibă dorința de-a învăța. Din păcate, lipsesc absolvenții de școli profesionale, de abia s-au reînființat, iar noi nu mai putem aștepta. Îi acceptăm și pe cei care au experiență, dacă sunt dispuși să se perfecționeze sau să se recalifice. Ciudat este că sunt mulți absolvenți de inginerie care nu vor să lucreze în domeniul lor, chiar dacă nu au de multă vreme un loc de muncă, preferă slujbe sub calificarea lor. Tinerii au și așteptări salariale mari față de ceea ce pot oferi”, ne-a spus recrutorul uneia dintre companiile cu capital german din industria auto.
La finalul bursei, datele AJOFM arătau că prin fața angajatorilor au trecut 980 brașoveni, dintre care 275 de absolvenți. În total, 880 de participanți au fost selectați pentru interviu și/sau probă de lucru, începând de luni. Doar patru persoane au fost angajate pe loc, dintre care doi absolvenți: doi ingineri, un ospătar și un operator CNC.
23 de deținuți și-au căutat job
Ca și la Bursa generală a locurilor de muncă, au fost prezenți la evenimentul de ieri și 23 deținuți de la Penitenciarul Codlea, care se află în regimul de executare deschis și care sunt în perioada preliberatorie. Meseriile cele mai căutate de deținuți sunt de constructor, tâmplar, spălător, peisagist, lucrător în cultura plantelor sau frizer. „Participarea unității noastre la această activitate se înscrie în registrul campaniei de facilitarea a incluziunii sociale și participare pe piața muncii a persoanelor private de libertate. Totodată, pe fondul eforturilor de reintegrare socială a persoanelor încarcerate, unitatea penitenciară îşi propune să promoveze în rândul antreprenorilor angajarea persoanelor ce urmează a fi puse în libertate, contribuind la diminuarea marginalizării sociale a acestora”, au spus reprezentanții penitenciarului.
Acţiunea face parte din Proiectul POSDRU/165/.2/S/141062 PRISON – „Parteneriat pentru Reintegrare și Incluziune Socială a Oamenilor în Nevoie (PRISON), proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, proiect la care Penitenciarul Codlea participă în calitate de partener.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.