BRAŞOV. 600 de km de drumuri judeţene prind „faţă” nouă
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Adrian Gabor a făcut astăzi o scurtă inspecţie pe drumurile judeţene din jurul Braşovului, pentru a verifica lucrările de siguranță şi estetică rutieră ce au demarat de la începutul acestei luni. 2,8 milioane de lei au fost alocate de CJ pentru 600 de kilometri de artere judeţene şi pentru prima dată garanţia este de 12 luni.
„Iarna trecută am luat decizia să refacem marcajele pe toate drumurile județene, să reparăm ce e, să fie toaletată vegetația de pe acostamente, dar și curăţate rigolele. Aceste lucrări se vor face pe aproximativ 600 km de drum. Consiliul Județean Brașov are în administrare 730 km de drum, dar restul sunt drumuri care vor intra în periaoda următoare în reparații, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sau prin Programul Operaţional Regionale, sau drumuri pietruite. Contractul pe care l-am semnat are o garanție de 12 luni, până acum aveau trei sau şase luni, am luat modelul de la Primăria Braşov, este şi aceeaşi firmă, o firmă braşoveană, astfel că marcajele care se vor deteriora până în iulie anul viitor vor fi refăcute pe banii celor care au câștigat contractul”, a explicat vicepreședintele CJ Brașov, Adrian Gabor.
El a precizat că valoarea totală a lucrărilor, care ar urma să se execute pe cei peste 600 de km de drumuri județenr, este de 2,8 milioane de lei, fiind executate de firma Comprest, care a avut cea mai bună ofertă dintre cele nouă firme care se înscriseseră la licitație. În acest fel s-au economisit de la bugetul judeţean aproape 1,5 milioane de lei. Firma se va ocupa de trasarea marcajelor rutiere, dar și de înlocuire a indicatoarelor care abia se mai vedeau sau chiar dispăruseră, precum și de curățare a rigolelor şi a acostamentelor drumurilor.
Accidente rutiere din cauza vegetaţiei înalte
Primele drumuri pe care s-au efectuat aceste lucrări sunt cele dintre Brașov și Tărlungeni (DJ 103A), Tărlungeni – Prejmer, DJ 112D, Hărman – Bod, DJ 112 A, Bod – Sânpetru DJ 103. De asemenea, s-a intervenit și pe drumul județean care face legătura între DN 1 și Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde, din cauza vegetației înalte care împiedica vizibilitatea în curbele strânse, au avut loc accidente rutiere. „Am intervenit de asemenea și pe drumul dintre Teliu și Dobârlău, întrucât era aceeași situație ca la Sâmbăta. Am discutat cu Poliția Rutieră pentru a ne semnala unde erau cele mai multe probleme, astfel încât să intervenim cât mai repede. Am vorbit și cu primarii din toate localitățile traversate de drumuri județene să vină şi ei pe partea cealaltă a acostamentelor, să tundă vegetaţia astfel încât să fie o vizibilitate cât mai bună”, a precizat Gabor.
În conformitate cu contractul şi regulamentul stabilit de CJ, firma care a câștigat licitața pentru estetică și siguranță rutieră va trebui să se ocupe pe drumurile județene de aducere la profil a acostamentelor; întreținerea șanțurilor și a rigolelor, cosirea vegetației, executarea marcajelor rutiere; procurarea și montarea semnelor de circulație; procurarea și montarea de parapeți de protecţie și repararea indicatorilor kilometrici. După atribuirea contractelor, Comprestul va avea timp cel mult trei luni să execute toate lucrările. Cea mai mare valoare a lucrărilor este pentru lotul din zona Brașov, unde prețul oferit de Comprest a fost de 1.044.815,8 lei, urmat de lotul pentru zona Făgăraș, cu o valoare de 874.397,83 lei și cel pentru zona Rupea, în cuantum de 896.467,98 lei.
Contract-cadru pentru reparaţii şi deszăpezire
Pe de altă parte, a precizat Gabor, în sfârşit, administraţia judeţeană a câştigat procesul cu firmele contestatoare şi a putut astfel să încheie contractul-cadru pentru repararea, întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor judeţene. Documentul a fost semnat cu două firme, una din Braşov şi alta din Bucureşti, pe o perioadă de patru ani, iulie 2016-iulie 2020, iar alocarea minimă pe un an este de cinci milioane de lei. „Pe anul acesta, adică 2016-2017, am alocat 17 milioane de lei, iar cele două firme trebuie să se alinieze la contractele pe care le facem şi la graficele pe care le-am stabilit cu cei 4-5 angajaţi rămaşi la Serviciul Drumuri Judeţene. Am mai discutat şi voi mai discuta cu domnul preşedinte Adrian Veştea să schimbăm organigrama, să aducem oameni şi să facem o Direcţie de Drumuri Judeţene, unde să avem specialişti pe proiecte, care să acceseze fonduri europene”, a mai spus Gabor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.