BRAŞOV. 235 de profesori dau examen pentru a-şi păstra postul
După ce elevii, de fapt absolvenţii, au trecut prin furcile caudine ale examenelor naţionale, a venit şi rândul profesorilor.
Prima testare este examenul de definitivat, pentru care s-au înscris 235 de cadre didactice din judeţul Brașov, iar la nivel naţional circa 9.000. Cei mai mulţi dintre candidaţii brașoveni sunt din rândurile educatoarelor – profesori pentru învățământul preșcolar (54) și ai învățătoarelor – profesori pentru învățământul primar (37), profesori de limba şi literatura română – 29 şi de limba engleză – 17.
Fiecare foaie sigilată și cu cod de bare
Proba scrisă are loc astăzi şi, la Braşov, se desfăşoară în centrul de examen organizat la Colegiul Naţional „Aprily Lajos”. Candidaţii au avut acces în sălile de examen între orele 8.00 şi 8.45. Pentru rezolvarea subiectelor, au la dispoziţie patru ore, începând cu ora 10.00. Candidaţii pot cere anularea lucrării după minimum o oră, maximum trei, de la începerea probei, fiind consideraţi neprezentaţi şi având dreptul să se prezinte în următoarea sesiune.
Secretizarea lucrărilor este la fel ca anul trecut, foarte strictă. Astfel, lucrarea fiecăruia dintre participanţi va avea etichete autocolante cu un cod de bare, pe fiecare foaie, pe lângă sigilarea obișnuită. În plus, ca şi elevii lor, profesorii sunt supravegheaţi în săli şi pe coridoare, dar şi cu camere video.
Nota minimă 8
Pentru a putea participa la proba scrisă a examenului, un candidat trebuie să fi obţinut minimum media 8 la cele două inspecţii efectuate la clasă pe parcursul anului școlar. Candidaţii mai trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fi avut calificativul parţial pentru anul şcolar în curs „bine” sau „foarte bine”, un stagiu efectiv de predare la catedră de cel puţin un an (sau ore de predare echivalente normei de un an) ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite. De altfel, 14 candidaţi au fost respinşi, cei mai mulţi pentru că au fost consideraţi retraşi, nevalidându-şi până în iunie înscrierea făcută în noiembrie 2014, iar doi au avut medie sub 8 la inspecţii.
Pentru al treilea an, nota minimă de promovare a examenului de definitivat este 8. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, rezultatele vor fi afișate pe 14 iulie, iar imediat după afişare, în 14 şi 15 iulie, cei nemulţumiţi de notă vor putea depune contestații, acestea urmând să fie soluționate în perioada 16-17 iulie. Rezultatele finale se vor afişa în 18 iulie, iar candidaţii admişi vor primi adeverinţele de promovare a examenului de definitivare în învăţământ până în 1 septembrie. Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege (în maximum trei sesiuni susţinute în cinci ani de la ocuparea postului) i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar. Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.