BRAȘOV. 229 de dascăli dau miercuri examenul de Definitivat
După ce au trecut de probele practice (inspecții la clasă, în majoritate) 229 de candidaţi s-au înscris, în acest an, la proba scrisă a examenului naţional de Definitivare în învăţământ, care are loc miercuri la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”. Conform Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenului naţional de definitivare în învăţământ, în vederea susţinerii probei scrise, candidaţii vor avea acces în sălile de examen cel mai devreme la ora 8:00 şi cel mai târziu la ora 8:45, în baza unui act de identitate/pașaport valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depăşit doar în cazul candidaţilor cu cerințe speciale, care au solicitat acest lucru. Lucrările scrise vor fi evaluate în șase centre organizate la nivel naţional.
Șansa de a-și păstra postul
Au fost admişi la proba scrisă de mâine 7.482 de candidaţi care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”; media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la probele menționate anterior. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie cel puţin 8 pentru promovare. Media finală include şi notele pentru portofoliu şi inspecţiile la clasă. Rezultatele vor fi afişate în 31 iulie, iar cei nemulţumiţi pot face contestaţii, până în 1 august. Rezultatele finale vor fi afişate în data de 5 august.
Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice. Fără definitivat, dascălul este doar debutant, indiferent de vechimea de la catedră și la un moment dat pierde dreptul de a profesa la catedră.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.